Stäng
blog-header
augusti 22, 2018
Kawa Zolfagary, bloggare
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så hänger nationalism och klimatförnekelse ihop

Världens första globala forskarnätverk om klimatförnekelse, med svenska Chalmers som nav, har gett ut en forskningspublikation som visar att klimatförnekelse är kopplat till konservatism och rasism.

Klimatförnekelse, ett enklare sätt att säga ”att förneka klimatförändringar eller människans påverkan på miljön”, brer ut sig över Europa. Detta i takt med att högerpopulistiska och nationalistiska partier vinner mark på kontinenten. Hur det kommer sig att människor köper klimatförnekelsen och varför den hänger ihop med konservativa och rasistiska åsikter har aldrig tidigare utforskats.

Martin Hultman, docent i teknik-, vetenskaps- och miljöstudier, leder projektet ”Varför tas inte klimatvetenskapen på allvar? Studier av klimatförnekelse”, där han tillsammans med några av världens främsta forskare inom området studerar vad som ligger bakom klimatförnekelse. Hultman påpekar att vi här hemma har politiker som driver samma miljöfientliga agenda som bland annat Donald Trump gör:

– De här partierna ökar i betydelse. Vi ser det i Danmark och Norge, hos brittiska UKIP och franska Front National. Men också i Sverige, med Sverigedemokraternas misstänksamhet mot SMHI, diskreditering av Parisavtalet, avfärdande av klimatlagar och utnämningen av klimatförnekaren Václav Klaus till frihetshjälte, säger Martin Hultman, som även nämner Trumpadministrationen i USA som närmast övertydligt exempel.

Han påpekar också att det finns starka intressen bakom klimatförnekelsen som utnyttjar de högerpopulistiska vindarna. Detta i kombination med att det är svåra insikter att ta till sig för den som har ett öppet sinne och förståelse för vetenskapen som varnar för klimatförändringar.
– Runt 80 procent av all energi som köps och säljs i världen är olja, kol eller fossilgas. Världens ekonomier snurrar med den här typen av energi, som samtidigt förstör våra livsbetingelser. Det gör klimatvetenskapens insikter jobbiga eftersom de innebär att de flesta i Sverige – och i andra länder som använder mängder av resurser för att upprätthålla sin livsstil – måste förändra sitt sätt att leva, och att världens allra mest inflytelserika företag måste byta affärsmodeller.

Projektet som Hultman leder kommer bland annat granska hur konservativa lobbyister och tankesmedjor med stöd av utvinningsindustrin tar rygg på nationalistiska vindar för att få igenom sin klimatförnekande agenda. Det är livsnödvändig kunskap för de som tagit till sig vetenskap och forskning och vill agera för att stoppa klimatförändringarna innan det är för sent.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se