Stäng
blog-header
mars 14, 2017
Kawa Zolfagary, bloggare
Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Ryssland – i glipan mellan Putin och folket

”We’re just people, like Americans. Our government is just like your government, concerned with only one thing — power.”

För många år sen var min farbror på besök i Sverige. Det här var under tiden George W Bush var president och samtalet kom snabbt in den hätska stämningen mellan USA och Iran.

Som den arga ungdom jag var vältrade jag ur mig den klassiska drapan om de amerikanska fähundarna, varpå min farbror avbröt mig. Det är skillnad på folket och de styrande, sa han. Lika lite som varje iranier är som Ahmadinejad är varenda amerikan som George W Bush. Världen blir mer lättförståelig och framför allt mer lätthanterlig om vi bara låtsas att alla invånare i ett land representeras av deras styrande, men det är så långt ifrån sanningen som man kan komma.

Ur den vinkeln blir det väldigt intressant att titta på Vladimir Putins Ryssland.

Vox publicerade nyligen en text skriven av Ksenia Anske, en kvinna som levt i både Ryssland och USA. Under en resa tillbaka till Ryssland möter hon vanligt folk för att få deras bild av nationen och hur omvärlden ser på landet. Det som framkommer i samtalen är väldigt intressant.

Ksenia upptäcker att nästan alla hon möter har gett upp hoppet om att politik kan leda till förbättring eller förändring. Det finns en uppgiven ton där man inte längre litar på de styrande eller systemets förmåga att agera till förmån för den vanliga ryska medborgaren. Ingen vet vem som går att lita på, vem som egentligen jobbar för Putin eller är köpt. Vilket verkar vara en högst medveten strategi från Putins administration.

Det är en skrämmande utveckling där man vänder demokratin till att verka emot medborgarnas intressen för att säkra etablissemangets makt. Vladislav Surkov, som tidigare var en av Putins närmaste män, anses vara arkitekten bakom strategin. Han har bland annat från regimens håll finansierat såväl nynazister som anti-fascister med statliga pengar. Dessutom har han sett till att finansiera ett parti som vill få bort Putin från makten. Allt detta har han sedan gått ut med öppet.

Tänk dig då att du är en politiskt engagerad person i Ryssland. Var ska du organisera dig när alla organisationer potentiellt är styrda från Kremlin? Hur ska du organisera dig över huvud taget? På så sätt har Putin och hans administration lyckats effektivt avväpna all opposition genom att så frön av misstro. Jag kan inte låta bli att tycka att det är väldigt likt det Ryssland anklagas för att göra i andra länder. Sponsra extremhöger och opportunistiska partier, så misstro genom att sprida fejknyheter och lägga sig i valen eller – lika effektivt – åtminstone få oss att tro att de haft ett finger med i spelet.

Jag undrar hur mycket som är sant av allt som påstås och undrar om det spelar någon roll om det är sant när vi redan börjat misstro.

Sverige har en lång historia av rysshat och skepsis mot alla Rysslands förehavanden. En mer nyanserad och skeptisk bild av allt som rapporteras vore passande, särskilt i dessa upprustningens tider. För det är inte bara misstron mot demokratin som system som gynnar dessa oligarker och tyranner, det är också möjligheten att kunna peka på andra länder och säga ”Se där, de hatar oss för att vi är ryssar, vi måste försvara vårt folk”.

Motstrategin måste vara att förstå det min farbror förklarade för så länge sedan, rikta alltid udden mot regimen och inte mot folket. För de är oftast precis som du.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se