Stäng
blog-header
oktober 12, 2015
Kawa Zolfagary, bloggare
Foto: Mons Brunius/TT

Rädda Sveriges rykte

Zlatan, Ikea, Abba och Volvo. Det är några av sakerna som Sverige är känt för runtom i världen.

Sen har vi något mörkare som verkar följa landets rykte, en myt som följt oss sen 60-talet. Sverige är nämligen inte bara känt som landet som exporterar popsensationer och proffsteknik, såväl atletisk som mekanisk. Vi är också landet vars invånare lider av stor mental ohälsa, åtminstone om man får tro ryktet.

Jag har alltid tänkt att Sverige har gott rykte i världen. Kanske beror det på att vi länge haft en utvecklad välfärdsstat som tagit hand om sina invånare, kanske är det att vi en gång i tiden var det lilla landet som tog fajten mot de stora imperialisterna. Oavsett så verkar Sverige vara ett drömland för väldigt många och det är något vi ska vara stolta över.

Ryktet Sverige har om sig att vara ett land där ovanligt många tar sitt liv är oförtjänt och stämmer inte.

Den bilden verkar härstamma från ett tal den amerikanske presidenten Eisenhower höll på 60-talet, där påstod han att att Sveriges välfärd ledde till bland annat ”synd, nakenhet, fylla och självmord”. Sanningen är att vi inte är exceptionella på det området, enligt siffror från Världshälsoorganisationen ligger vi på plats 58 över de länder med högst antal självmord.

Även om vi har ett oförtjänt dåligt rykte när det gäller våra invånares mentala hälsa så betyder det förstås inte att vi kan slappna av. Tvärtom så tycker jag att vi borde göra bättre ifrån oss med tanke på vilka resurser vi har och hur situationen ser ut i dag.

Både 2012 och 2013 ökade antalet självmord i Sverige, och mest ökade det bland unga i åldern 15 till 24 år. Fortfarande är det män som står för den största andelen självmord.

Det finns en rad olika organisationer som kämpar för att minska den mentala ohälsan och erbjuder hjälp till personer som har självmordstankar. Regeringen har också satsat för att förbättra ungas mentala hälsa. Men vi kan göra mer än så. Att prata om mental ohälsa är ett stort tabu, få vågar berätta om hur de egentligen mår. De flesta av oss går till jobbet som vanligt, umgås med våra vänner precis som vanligt, utan att någonsin avslöja vad som finns där under ytan.

Vi låtsas må bra av olika skäl.

Det kan vara för att vi identifierar oss som män och är bundna till könsroller som säger att män inte ska prata om känslor. Det kan också vara att vi sitter på en otrygg anställning och inte vill få sparken för att chefen inte vill ha någon ”sjuk” anställd. Kanske är vi rädda för att andra ska tro att vi klagar över inget, att vi är gnälliga. Mentala sår är inte som fysiska, det finns inget blödande vi kan visa upp. Vi lider i det tysta och många av oss söker aldrig hjälp, för att vi av olika anledningar inte vågar.

Det går att skapa en mer accepterande och öppen atmosfär. Där människor som lider av mental ohälsa vågar prata om det och framför allt vågar söka hjälp. För det finns hjälp att få för många av oss. Rädda Sveriges rykte och se till att den hjälpen finns för alla.

 

Länkar:
Suicide Zero
Mind
Fler hjälplinjer och information

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se