Stäng
blog-header
april 19, 2017
Kawa Zolfagary, bloggare
Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Provanställningar missbrukas – på ungas bekostnad

När 28-åriga Samira blev gravid blev hon snabbt av med tjänsten hos bemanningsföretaget som anställt henne. 

”Det var en månad innan min provanställning skulle gå över i tillsvidareanställning. Sekunden efter fick jag veta att jag troligen inte skulle kunna fortsätta, säger Samira.

Bemanningsföretaget hänvisade till att det troligen inte skulle finnas behov av Samira i kundtjänsten. Drygt en vecka senare fick hon sluta.”

Eftersom det bara var en provanställning kunde bemanningsföretaget säga upp henne på så kort varsel, då anställningsformen är en av de minst trygga som finns.

Har man varit ung på en arbetsmarknad som i många områden domineras av bemanningsföretag känner man igen beteendet. Man räknar dagarna tills provanställningen på sex månader går mot sitt slut, inte för att man längtar efter att den ska övergå till en fast anställning, utan för att man är orolig för att de ska säga upp en. Många företag har satt det i system för att det helt enkelt är billigare, tar du konstant in unga människor som är desperata och som går med på väldigt låga löner för att de sitter otryggt kan du hålla nere lönekostnaden och på så sätt öka dina vinster.

Men det är inte bara företagen som bär ansvar i den här frågan, det gör också politikerna. I dag kan du vara provanställd i upp till sex månader, vilket jag starkt ifrågasätter. Vilken arbetsgivare vet inte om deras personal passar in och kan utföra sina arbetsuppgifter efter tre månader? Sex månaders provanställning öppnar upp för det missbruk vi har i dag, tre månader skulle vara mycket mer skäligt.

Det finns dock andra som inte håller med, till exempel de borgerliga partierna som inför förra valet lovade att göra provanställningarna dubbelt så långa.

Antingen betyder det att de ser arbetsgivare som helt oförmögna att bedöma löntagarnas förmågor på mindre än ett år – eller så vill de se mer missbruk så att företagen kan hålla nere våra löner.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se