Stäng
blog-header
juni 2, 2017
Kawa Zolfagary, bloggare
Amineh Kakabaveh. Foto: Noella Johansson/TT

Privatägda Ultragyn tog bort äggstock hos riksdagsledamot – mot hennes vilja

För några månader sen avslöjade Expressen att den privata mottagningen Ultragyn fick mer pengar för att genomföra större och ofta onödiga ingrepp. Då upptäckte Expressen att en kvinna blev kirurgiskt steriliserad mot sin vilja.

Nu visar det sig att en annan kvinna fått en äggstock bortopererad helt mot hennes vilja, nämligen Vänsterpartiets riksdagsledamot Amineh Kakabaveh. Expressen rapporterar:

”När hon vakande upp efter operationen kände hon svåra smärtor i magen och frågade vad det handlade om.
– Jag fick svaret att de tagit bort höger äggstock. Jag ville bara försvinna, de hade inte fått min tillåtelse och i journalen står det att det handlar om vänstersidan, säger hon och berättar att hon frågade läkaren om varför han gjort det när det står i journalen att det handlade om den vänstra.”

Jag kan inte föreställa mig vilken oerhörd mardröm det måste vara att vakna upp efter en operation och få veta att läkarna har opererat bort delar av ens kropp mot ens vilja. Det är fullständigt ofattbart. Bara det i sig är en skandal.

Situation förvärras ytterligare av att det är just en privat mottagning som alltså får mer pengar om de gör just större och ofta onödiga ingrepp. Som om det inte vore nog med den felaktiga operationen och ingreppet mot Kakabavehs vilja så blev hon dessutom ifrågasatt av läkaren när hon kom till en vinstdrivande mottagning, när hon är engagerad politiskt i ett parti som vill få bort vinstjakten.

Om Expressen aldrig hade granskat mottagningen undrar jag hur många andra kvinnor som blivit utsatta för liknande ingrepp för att Ultragyn skulle kunna dra in mer pengar. Sen undrar jag också, hur många andra mottagningar utför onödiga operationer i vinstjaktens namn?

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se