Stäng
blog-header
februari 22, 2017
Kawa Zolfagary, bloggare
Foto: Janerik Henriksson / TT

Prisbelönt städfirma betalade 5 000 kronor i månaden för heltid

K2 Comfort är en prisbelönt och snabbt växande städfirma som gett ägarna miljoner i vinst. Men medan det hyllade företaget rusar mot nya höjder får de anställda skamlöner och löften som aldrig infrias.

P4 Jönköping har i sin granskning pratat med Darya Burvina som lovats bra lön, mat, husrum och en bil. I verkligheten blev det en lön på 6000 – 8000 kronor i månaden efter skatt. Ibland var lönen så låg som 5000 kronor.

Darya har migrerat till Sverige som arbetskraft, hon är en av väldigt många med liknande berättelser som alla blivit lurade av K2 Comfort. I P4 Jönköpings granskning framkommer dessutom att det etablerats två olika kontrakt för Darya, ett som skickats till Migrationsverket som underlag för arbetstillståndet – med en mycket högre lön – och ett där hon tjänar 5 000 kronor. Andra anställda har bidragit med dokument som bekräftar att fusket är utbrett.

Det här är tyvärr inte unikt för detta företag, utan ett utbrett problem med arbetskraftsinvandringen.

Arbetskraftsinvandrare utnyttjas konstant av oseriösa företag som vill maxa vinsten. Företagsvärldens sämst bevarade hemlighet är att inget ger lika mycket vinst som lönedumpning. Fusket avslöjas sällan om ingen utifrån granskar då de anställda ofta lever under så pass otrygga förhållanden att de inte vågar anmäla. Finns det dessutom inget kollektivavtal är det ännu svårare att granska och hålla den standard som ska gälla på svensk arbetsmarknad.

Det kan vara lätt att tro att det här är ett problem som enbart påverkar arbetskraftsinvandrare. Men lönedumpningen påverkar alla på svensk arbetsmarknad. Varför ska ett företag betala dig rimlig lön för ditt arbete när de kan ta in någon som gör det för en fjärdedel av lönen, som inte vågar påpeka fel och brister och som riskerar att skickas ut ur landet om anställningen avbryts?

När politiker pratar om ordning och reda på arbetsmarknaden borde tuffa kontroller och ett stopp för fusket med arbetskraftsinvandring och lönedumpning vara högt upp på agendan.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se