Stäng
blog-header
september 29, 2016
Kawa Zolfagary, bloggare
Fnissig stämning. Foto: Björn Lindgren/TT

Om näringslivet kunde köpa SD – vad kan då Ryssland göra?

På väldigt kort tid har flera eventuellt Putin-vänliga kopplingar hos Sverigedemokraterna uppdagats. Det har handlat om allt ifrån en avlönad desinformatör som arbetat åt SD, till Kent Ekeroths medarbetare som agerar rent propagandaverktyg åt Rysslands ledning.

Nu har ännu en koppling mellan Sverigedemokraterna och Putins Ryssland avslöjats. En affärsman som gör miljardaffärer med Ryssland har försökt påverka Sverigedemokraternas politik till att bli mer Putinvänlig. På många sätt verkar det som att uppdraget lyckats.

Det verkar onekligen som att Sverigedemokraternas politiska ambitioner är till salu.

Välfärdskapitalisterna lyckades säkra sina vinster genom att köpa Sverigedemokraternas röst gällande vinster i välfärden. I den frågan vände partiet helt från att vara emot vinstuttag till att nu låta företagen göra som de vill. När man har det i åtanke är det svårt att inte börja fundera över vilka andra åsikter Sverigedemokraterna har sålt till högstbjudande.

Särskilt suspekt blir det om man också tänker på det faktum att Sverigedemokraterna varit de mest högljudda motståndarna till att partier ska behöva redovisa sina bidrag. När det blev lag på redovisning av partibidrag så gick Sverigedemokraterna dessutom öppet ut med att de skulle kringgå lagen.

”Partisekreteraren Björn Söder säger att han inte hunnit detaljstudera den nya lagen men ser positivt på möjligheten att fortsätta få in anonyma pengar.
– Det finns ju möjligheter då. I så fall kanske man skänker till sina lokala partiorganisationer i stället för att skänka till riksorganisationen.”

Så vi har ett parti som bevisligen låter pengar påverka politiken, som på kort tid haft flera avslöjanden om kopplingar mellan partiet och Ryssland och som dessutom öppet säger att de tänker använda kryphål för att inte behöva redovisa var de får bidrag ifrån.

Är det helt otänkbart att Sverigedemokraterna låter sig upphandlas av ryska intressen? Så länge de smyger med pengarna kan vi inte veta.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se