Stäng
blog-header
september 4, 2017
Kawa Zolfagary, bloggare

Nya Hatsidan – En PR-tvätt från Avpixlat

I tidernas begynnelse, när politiska bloggar fortfarande var en stor grej, fanns det en högerextremistisk hatsida som hette ”Politiskt Inkorrekt”. Med direkt insyn i hatsidan drev Sverigedemokraterna opinion genom att göra allt ifrån att hänga ut oskyldiga till att hota och trakassera meningsmotståndare.

I takt med att Sverigedemokraterna växte och fick motstånd på grund av sin extremism försökte de också tvätta bort kontakterna och kopplingarna till sidan. Ett sätt att göra detta på var att lägga ner Politiskt Inkorrekt och istället starta Avpixlat. Utan att egentligen ändra något på innehållet fortsatte man med det nya projektet. Längre fram avslöjades det att Avpixlat såklart också hade täta kopplingar till Sverigedemokraterna, bland annat genom att Kent Ekeroth beställde texter och samlade in pengar åt sidan. Nu vill SD försöka med samma PR-trick igen.

Det är något av en paradgren för Sverigedemokraterna, att förneka och försöka tvätta bort sin egen historia. Allt från att Jimmie Åkesson och ledningen förnekar sin nazistiska historia trots att det finns gott om bevis på det, till att de döljer att de är med och driver högerextrema hatsidor. Problemet är att det i många fall faktiskt fungerar.

Den som tillbringat mer än en kvart på sociala medier vet att många brister i sin källkritik för att uttrycka det milt. Öppet högerextrema sidor delas vidare utan att folk reflekterar över avsändaren. Väldigt lite talar för att Avpixlats PR-trick kommer att misslyckas. Det betyder inte att vi ska strunta i detta billiga knep, tvärtom är det ännu viktigare att fortsätta granska deras verksamhet.

Det nya Avpixlat kallas för Samhällsnytt och jobbar enligt tidigare modell, med vinklad nyhetsrapportering och agiterande som gynnar Sverigedemokraterna. I skrivande stund är kommentarsfältet på sidan fullt av uppmaningar att mörda och misshandla kända journalister och meningsmotståndare till Sverigedemokraterna. I flera fall ligger även adresser till personerna ute på sidan i samband med hoten.

En väldigt intressant faktor är att en viss Egor Putilov jobbar på Samhällsnytt. Putilov är känd som desinformatör som under falskt namn skickat in artiklar som visat sig innehålla osanning. Han har dessutom starka kopplingar till Rysslands regim och mycket talar för att detta är ännu ett led i samarbetet mellan Sverigedemokraterna och Putin. I bland är samtiden väldigt ironisk. En högerextrem sida anställer en rysk desinformatör för att sprida propaganda åt dem. Ingen PR-tvätt i världen kan få det roliga i det att försvinna.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se