Stäng
blog-header
juni 2, 2016
Kawa Zolfagary, bloggare
Flickor och kvinnor som uttrycker sig på internet – få saker gör hatarna mer hatiska. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ni kan inte hata bort verkligheten

Verkligheten är svenskfientlig. Det kan komma som en chock när man kryper ut från grottan och märker att det inte pågår ett fullkomligt raskrig mot militanta genuspedagoger.

Här ute fortsätter Sverige fungera med sjunkande arbetslöshet och ett land som sakta men säkert återhämtar sig efter en lång period av borgerlig nedskärningspolitik. Allt är såklart inte bra, tvärtom är många problem akuta och förbättringar behövs.

Men när Sverige inte mår dåligt på det sätt de rasistiska hatbloggarna påstår så verkar det vara många där ute som drabbas av en huvudvärk de tror enbart kan botas genom att attackera allt som inte stämmer in i deras deprimerade världsbild.

Så har det skett igen.

Två studenter på KTH skrev en debattartikel där de önskade att ingenjörer blev utbildade i genus. Omedelbart blev de utsatta för massiv kritik. När en forskare gav understöd till deras argument så blev hon genast offer för hot och trakasserier. Det här är ju standard nu, så vanligt att vi inte reagerar längre. Det är en absolut självklarhet att feministiska perspektiv bemöts med hot och trakasserier i Sverige i dag.

Och det spelar förstås också roll att såväl studenterna som forskaren är kvinnor. Forskaren själv gjorde en snabb analys av hur könsspecifikt hatet kan vara:

”Den visade att inlägg från kvinnor som var positiva till artikeln bemöttes med negativa kommentarer i 70 procent av fallen, medan inlägg från positiva män bemöttes negativt i bara 25 procent av fallen. Nu är ju detta ingen statistisk säkerställd analys, men speglar väl de mer omfattande studier som har gjorts på området.”

Allt som på något sätt är progressivt, oavsett om det handlar om pluralism, miljö eller genus, attackeras hänsynslöst av dessa verklighetsförnekare. Trogna sina konservativa och förlegade åsikter så ger de sig dessutom oftare på kvinnor än män.

Det är som att de är beroende av den dystopiska bilden extremhögern sålt in hos dem. När de skrikit högt om ”nationens undergång” och epidemier av våld och brottslighet som aldrig kommer så måste något ändra sig. Eftersom grunden till deras hat är just motstånd mot förändring så väljer dessa bakåtsträvande ignoranter att blunda för verkligheten i stället. Det har kallats för faktaresistens.

Här är grejen, hur mycket de än hotar, hatar och trakasserar så kommer inte verkligheten förändras. Vi finns kvar här, ute i solskenet dit ni aldrig vågar er ut.

Och jag är glad att det ger er huvudvärk.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se