Stäng
blog-header
juni 9, 2017
Kawa Zolfagary, bloggare
Tre män med nazistkopplingar åtalas för tre sprängdåd i Västsverige. Foto: Noella Johansson/TT

Nazisterna kallar det själva terror – men ingen annan gör det

Tre nazister åtalas för att ha begått en rad bombdåd i Sverige. Deras motiv har varit politiska, de har med våld försökt påverka samhället och de har satt människors liv på spel. Nazisterna kallar det själva terror. I en av de äldre åtalades dator finns en mapp döpt till just ”terror” med bombritningar i, samma som användes i attentaten. Men varken åklagare eller säkerhetspolis kallar nazisternas dåd för just terror.

På frågan om varför kammaråklagaren inte vill rubricera det som terrorbrott svarar han bland annat såhär i Expressen:

”Inte heller att attentat mot flyktingförläggningar och flyktingar generellt kan anses innefatta att allvarligt injaga fruktan hos befolkningsgrupp”

Ursäkta, men att det finns en växande nazistisk organisation i Sverige som spränger flyktingar i luften injagar enorm fruktan i väldigt många av oss.

Särskilt eftersom samma nazistiska organisation som försöker spränga oss i luften också bereds allt större plats. Förutom att försöka mörda oss flyktingar så har de dessutom sprängt en lokal tillhörande en vänsterorganisation. Inte heller det är terror.

Resonemanget blir än märkligare när åklagaren också säger att det hade varit annorlunda om det enbart bott muslimer på flyktingboendet de försökte spränga. Som att nazisterna kommer göra skillnad på någon som jag och någon som ser ut som jag men som också är troende muslim.

Konsekvent finns det en ovilja att kalla högerextrema dåd för terrorism. Anton Lundin Pettersson, Peter Mangs, Lasermannen, inget av deras dåd kallas för terror. Det skulle bli ramaskri om vi inte klassade självmordsbombaren på Drottninggatan eller Akilov för terrorister, men om detta är det alldeles för tyst.

Terrorismforskaren Magnus Ranstorp, som jag sällan brukar vara överens med i övrigt, är starkt kritisk mot att det inte kallas för terrorism i detta fall. Han belyser också, tillsammans med andra som Aftonbladets Oisín Cantwell, att det kan bero på hur lagstiftningen är utformad. Ett argument jag kan köpa, men som aldrig verkar stå i vägen när det gäller terrorism från andra än högerextrema.

Det är en svår mening att ta in. Det är inte terrorism i lagens ögon att en nazistisk organisation försöker mörda flyktingar och politiska motståndare. Det är en mening som säger väldigt mycket om vår tid, och inget av det som sägs är positivt.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se