Stäng
blog-header
januari 23, 2018
Kawa Zolfagary, bloggare
"Vill du se Netflix får du betala extra för 'Videopaketet', vill du läsa Aftonbladet får du betala för 'Nyhetspaketet' och så vidare." Foto: Elise Amendola/AP/TT

Nätneutralitetens död – står Sverige på tur?

I mitten av december förra året rev USA upp de lagar som skulle garantera nätneutralitet i landet. Det är en av de största attackerna mot det fria internet och frågan är inte om, utan när Sverige kommer drabbas.

Vid en första anblick kan nätneutralitet kännas oerhört komplicerat och tekniskt, men i själva verket är det hyfsat enkelt att förklara.

Nätneutralitet innebär att de som tillhandahåller ditt internet måste behandla all trafik likvärdigt och inte premiera viss trafik före någon annan. Föreställ dig att du har internet från Comhem och du upptäcker att det laggar och knappt fungerar när du använder annat än Comhems partners eller egna streamingtjänster. Det ligger såklart i Comhems intresse att tjänsterna de själva äger känns snabbare och bättre fungerande än konkurrenternas, så därför minskar de hastigheten på trafiken till säg Netflix. Med nätneutralitet är detta förbjudet, då måste all trafik helt enkelt behandlas likadant.

Utan nätneutralitet får nya tjänster väldigt svårt, för att inte säga omöjligt, att slå sig in på marknaden och bredda sig. Nya utmanare som potentiellt är bättre skulle slås ut direkt då de aldrig skulle få en rättvis chans. Vi skulle också få ett mycket dyrare internet – i likhet med hur betal-TV fungerar. Internetleverantörerna kan dela upp vår tillgång till olika sidor i paket. Vill du se Netflix får du betala extra för ”Videopaketet”, vill du läsa Aftonbladet får du betala för ”Nyhetspaketet” och så vidare.

Vi har redan tagit små kliv in på liknande lösningar, där till exempel Telias kunder surfar fritt på utvalda sociala medier. Något som ger orättvis konkurrens gentemot de kanaler som inte samarbetar med Telia. Förra veckan kom det fram att Apple tagit bort en app som visar hur din internetleverantör begränsar hastigheten på ditt internet beroende på vilken tjänst eller sida du besöker. Efter massiv kritik och uppmärksamhet backade Apple och tillät appen igen.

Det fria internet är på väg att förlora sin frihet och bli ett enda stort oligopol. Frågan är om vi kommer ta fajten för allt som gör internet bra eller låta storföretagen förstöra en av de största teknologiska under mänskligheten har skådat.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se