Stäng
blog-header
november 30, 2015
Kawa Zolfagary, bloggare
Spelvärlden behöver mer inkludering och mindre tjafs. Foto: Spelskapet

Datorspelandet står på spel

I helgen anordnades Dreamhack Winter 2015, världens största LAN-party.

För den som inte spenderade sina tonår i mammas källare framför en datorskärm så kan jag sammanfatta det som att massa spelintresserade människor umgås i samma enorma lokal, kopplar ihop sina datorer över ett lokalt nätverk och spelar datorspel. Med bredbandet blev suget efter LAN lite mindre, men Dreamhack har hållit sig starka ändå. Det är ett imponerande evenemang där flera av världens bästa spelare möter varandra i stora turneringar. Det händer också i den miljön att spelkulturens problem kommer till ytan och just det hände i helgen.

En journalist som bevakar e-sport twittrade skämtsamt om att han haft sex med en e-sportares flickvän. Ni vet, för det värsta som finns är att en kvinna har sex med killar. De två inblandade beslutade sig för att ”lösa” detta på det snubbigaste sättet som finns, nämligen ett slagsmål.

Spelvärlden och kulturen i och kring den har sina problem, särskilt med destruktiv manlighet och kvinnohat. Det är något som sakta men säkert förändras men ibland sker såna här saker som påminner en om hur mycket jobb vi har kvar att göra. Då blir man extra glad över att några lagt ner en hel del jobb på att ta fram ett värdegrundsdokument som ska gälla för svensk e-sport.

”Svensk e-sports code of conduct” kallas dokumentet som Respect All Compete producerat.

Kort kan det beskrivas som ett sätt att göra e-sporten mer öppen och inkluderande. Den innehåller etiska regler för spelare och arrangörer, konkreta tips och stöd till alla som är inblandade i e-sport. Det finns till och med stöd för föräldrar, hur bra är inte det? Det är inget radikalt i dokumentet utan helt enkelt regler för hur man undviker kränkande beteenden och ser till att alla som spelar har en trevlig upplevelse.

Vill man förändra spelvärlden och göra den mer inkluderande så är det precis sånt här som behövs. Arrangörer och spelare måste ta sitt ansvar, det går inte bara att sitta vid sidan om och hoppas på att det löser sig. Redan den här helgen, den 5 december, kan man ta del av ett sådant projekt. Spelskapet, som jag själv är med och driver, kör då igång sitt tredje välgörenhetsmaraton. Det är ett evenemang som sänds live på nätet där alla möjliga som älskar spel samlas för att visa upp och diskutera just spel och spelkultur. Samtidigt passar man på att samla in lite stålar till ett välgörande ändamål.

Fan, nu är jag mer spelsugen än någonsin.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se