Stäng
blog-header
december 16, 2016
Kawa Zolfagary, bloggare
Äppelviken. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

När Mohamed kom till ”den vita skolan”

”Den vita skolan”, det är så eleverna kallar den själva. Skolans riktiga namn är Äppelviksskolan.

I medierna har den kallats extrem och mest homogen i Sverige. Nu kommer plötsligt världen och knackar på, i form av en ung flyktingpojke som heter Mohamed. Han ska börja på skolan, vilket får föräldrar till de andra barnen att överväga att flytta sina barn från skolan. En förälder undrar hur det ska gå när ”skäggbarn blandas med blonda, vackra flickor”.

P1 Dokumentär har följt med Mohamed och genom hans egna ljudinspelningar och texter får vi ta del av hur det är för en utomstående att uppleva Sveriges minst diskuterade integrationsproblem. Nämligen de välbärgades supersegregerade områden och deras ovilja att bli en del av det övriga samhället.

Bland föräldrarna till de andra barnen på Äppelviksskolan sprids det rykten om att flyktingarna är kriminella och har drogproblem. I verkligheten handlar det om barn som är precis som alla andra. Förutom att de inte kommer från en lika rik bakgrund som Äppelviksskolans barn vanligtvis gör.

Mitt i allt detta förlorar Mohamed kontakten med sin familj i Somalia. Kontrasten mellan föräldrarnas oro över att Mohamed ska börja på skolan, och Mohameds oro över sin mamma som hotas av Al-Shabaab är hjärtskärande.

Men bland eleverna är det lugnare. I intervjuerna framgår det att de inte alls delar föräldrarnas rädslor, tvärtom så verkar de längta efter att få uppleva en värld som är större än rikemansenklaven i Bromma.

”Hur ska det bli i framtiden om våra föräldrar tycker såhär?” undrar Tyra, en av eleverna på skolan. Tillsammans med en klasskompis, Nadya, skriver de till skoltidningen för att bemöta och markera mot alla rykten som sprids.

Till henne vill jag bara säga en sak: Framtiden är din.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se