Stäng
blog-header
maj 26, 2017
Kawa Zolfagary, bloggare
Foto: Pontus Lundahl/TT

När biblioteken försvinner kommer de kanske aldrig åter

Det är svårt att beskriva vilken viktig roll biblioteken och alla som arbetade där hade under min barndom. Bibblan och bibliotekarierna hjälpte mig hitta böcker som gav föda åt min fantasi och intellektuella utveckling.

Med väldigt lite att gå på, kanske bara några ord om vad jag var intresserad av, hittade de litterära verk som format den jag är i dag. Därför gör det särskilt ont i mig när jag läser att många kommuner i Sverige saknar bemannade skolbibliotek.

Så många som hälften av landets kommuner saknar i dag bemannade skolbibliotek. I stället är det en rad olika lösningar som introducerats för att man ska klara besparingar och ändå uppfylla det skollagen säger. Men en stor del handlar om att ta bort bibliotekens personal. Det bibliotekarierna kan hjälpa en elev med är att hitta rätt information, veta vilka böcker som är relevanta och främja läsandet hos unga. Det är mer än att bara tillhandahålla ett förvaringsrum åt böcker.

Jag kan inte låta bli att tro att en stor del av problemet har att göra med att vinstutsuget får styra stora delar av våra barns utbildning. Vill man skära ner på kostnader för att maximera vinsten är nedskärningar på personal en av de vanligaste strategierna. Vissa friskolor bemödar sig inte ens med att ordna skolmatsal, för där behövs personal, när de helt enkelt bara kan ge ut matkuponger till barnen. Varför ska de då ordna skolbibliotek när de kan använda samma strategi där.

I takt med att pengar sugs ut ur det gemensamma och ner i de välbärgades fickor minskar också resurserna vi har. En dag kommer vi inte längre ha kvar några bibliotek och min rädsla då är att vi aldrig får dem åter. En plats där vem som helst kan låna böcker helt gratis och dessutom få hjälp av en insatt och kunnig personal? Sådant har vi snart inte råd med längre.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se