Stäng
blog-header
december 12, 2017
Kawa Zolfagary, bloggare
Foto: Faksimil från Stockholm Direkt

Möt den nya rondellhunden – två nakna män

Fridhemsplans tunnelbana i Stockholm kan enklast beskrivas som en urindoftande stresstunnel där ingen utgång leder dit du tror. Men likt alla andra stationer så huserar den även konst.

Sen några månader tillbaka har tunnelbanans väggar visat upp konst från Kolbeinn Karlsson. Hans verk föreställer nakna män och ska skildra en ny slags manlig gemenskap.

För en tid sen upptäckte jag som passerar stationen varje dag att någon kastat grön färg på de stora tuschteckningarna. Eftersom det här ändå utspelade sig i Stockholm så tänkte jag direkt att det var någon slags performance art eller kupp för att marknadsföra konsten. Det visade sig att jag hade helt fel. StockholmDirekt rapporterar nämligen att det är upprörda nazistiska konstkritiker som vandaliserat verken.

Varför just nazister, som byggt hela sin identitet på att hänga runt andra män i varierande påklädnad, blir så upprörda är fritt för spekulation, men en inte så långsökt gissning skulle vara att de tror att rena åsynen av en annan naken man som inte vill gyttjebrottas är nog för att göra en homosexuell. Så i rent självförsvar mot dessa livsfarliga avbildningar av pösiga äldre nakna herrar har de kastat grön färg på verket, som babianer kastar skit på för närgångna turister.

Extremister oavsett politisk hemvist tenderar att ha väldigt mycket gemensamt när det gäller just kultur. De tål helt enkelt inte att någon uttrycker en tanke som inte passar in i deras svartvita världsbild. Det gäller allt från de som hotar Lars Vilks på grund av en rondellhund, till nazister som kastar färg för att de sett en teckning av en naken man.

Nu hoppas jag att samhället svarar med att tapetsera varenda vägg med nakna män. Om inte annat så skulle det vara en skön omväxling från den annars kvinnofientliga reklamen.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se