Stäng
blog-header
februari 10, 2017
Kawa Zolfagary, bloggare
Anna Kinberg Batra (M). Foto: Henrik Montgomery/TT

Moderaternas rasistkris – En favorit i repris

Året är 2002, det är val och Moderaterna backar med över sju procentenheter från förra valet.

Skälet är det så kallade ”Valstugereportaget” där Uppdrag Granskning med dold kamera har avslöjat hur en rad politiker, främst från Moderaterna, uttalar sig rasistiskt i partiets valstugor.

Att förknippas med rasism visar sig vara en oerhört dålig idé för ett parti som gör anspråk på att vara demokratiskt och regeringsbärande. I stället ökar såväl Folkpartiet som Centerpartiet bland de borgerliga.

Snabbspolning fram till 2017. Under partiledaren Anna Kinberg Batras styre ligger Moderaterna och skvalpar i opinionen. De når inte upp till tidigare partiledaren Fredrik Reinfeldts siffror och av allt att döma blir de snart omsprungna av just ett antidemokratiskt parti, det rasistiska Sverigedemokraterna. Lösningen för Kinberg Batra är att öppna dörren till SD och släppa in dem i värmen, likt någon som trängs in i ett hörn av ett lejon och försöker överleva genom att pussa vilddjuret på nosen.

Det slutar ungefär likadant, med ett gigantiskt ras i opinionen. Moderaterna tappar nästan sex procentenheter som ett direkt resultat av rasistkramandet. Precis som i valet 2002 ökar Centerpartiet och Liberalerna (tidigare Folkpartiet).

Ibland undrar man om Moderaterna lär sig något av historien. Sen kommer man ihåg att de hellre förfalskar den.

Från att påstå att de varit för allmän rösträtt när de egentligen var emot, till att börja kalla Sverigedemokraternas nazistiska bakgrund för ”auktoritära rötter”. För väljarna har inte glömt vad en utsträckt hand till antidemokrater leder till.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se