Stäng
blog-header
augusti 22, 2016
Kawa Zolfagary, bloggare
Det finns gott om dåliga böcker, tyvärr. Foto: Christine Olsson/TT

Lyckans lurendrejare är farligare än vi tror

Dagens Nyheter publicerade nyligen en artikel om författarna till ”Livet med kvantfysiska glasögon, en bok som toppat försäljningslistorna i landet.

Författarna påstår, helt felaktigt, att deras teorier om att man kan tänka bort sjukdomar som Alzheimers och Ebola är grundade i vetenskap. De menar att kvantfysik ger stöd till deras påståenden, vilket den självklart inte gör. Intervjun med en av bokens författare är en skrattfest som nästan ger en whiplashskador (skador du lämpligen tänker bort sen med hjälp av bokens magiska kraft).

”Många av de vetenskapliga resultat ni presenterar i boken har sedan länge motbevisats av andra forskare, till exempel att växter reagerar på lögndetektorer, att vatten fryser på olika sätt om det utsätts för positiva eller negativa ord och att försöksdjur lär sig saker lättare för varje generation. Vad är din kommentar till det?
– Jag tror att det kan vara forskare som hade en annan intention med sin forskning. Det kanske var forskare som var kritiska. Och då tycker jag att det är naturligt att de fick andra resultat. Jag tycker att vi ska söka vår egen sanning, säger hon till DN.”

Man vet knappt var man ska börja. Hela den vetenskapliga metoden går ut på att vara kritisk. Att hon först påstår att hennes bok är vetenskaplig och presentera det som en sanning för att sen säga att vetenskap får olika resultat om man är kritisk och att vi ska söka vår egen sanning. Det svindlar för ögonen.

Tyvärr fastnar skrattet i halsen. Sjuka och utsatta människor köper dessa kvacksalvares påhitt, desperata efter en lösning på deras sjukdom eller fattigdom. Vad de får i stället är den moderna motsvarigheten till en skojare som åker från stad till stad för att lura på folk en mirakelkur gjord på tvål, vatten och maskrosblad.

För hundratals år sen hade man en ursäkt till att man gick på skojarnas lögner, i dag har vi tillgång till all information och har ”bara oss själva att skylla” om vi ändå går i fällan. Tyvärr lever vi i faktaresistensens tid, där känslor och en ”egen sanning” ofta ses som viktigare än beprövade vetenskapliga metoder.

Men vet ni, det är inte konstigt eller förvånande att folk söker sig till trollkonstens moderna motsvarighet. Vilka andra erbjuder lösningar på livets förtärande problem? Vem erbjuder en väg ut ur misär för den som är på samhällets botten?

Inte är det politiken, visionslös och pengabunden. Kvar finns bara skojarna och sakta men säkert blåser de oss alla.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se