Stäng
blog-header
september 24, 2017
Kawa Zolfagary, bloggare
Löfven säger det vi alla tänker om nazisterna. Foto: Tina Magnergård-Bjers

Löfven säger äntligen det alla tänker om nazisterna

Ännu en gång har vi som samhälle misslyckats med att bemöta de högerextrema terrroristerna i ”Nordiska Motståndsrörelsen”. Kanske beror det på att vi inte korrekt identifierat vad problemet med deras diverse styrkedemonstrationer är. För problemet med NMR är inte att de demonstrerar utan tillstånd eller att polisen aldrig verkar använda de lagar som redan finns för att stoppa deras framfart. Problemet är att det fortfarande existerar en utbredd naivitet kring hur vi bäst hanterar en organisation som NMR.

Inbäddat i de evighetslånga diskussionerna om yttrandefrihet och ”Kan vi inte bara ha en nyanserad diskussion med nazisterna?” finns en övertygelse om att ifall vi bara fortsätter leva våra ljumma medelklassliv och låta alla möjliga debattera av sig på bästa sändningstid i SVT Opinion så kommer nazisterna sluta försöka spränga oss i bitar. Det är en idé som utgår ifrån demokrati som något passivt, en slags dimma som ligger över landet och oundvikligen infekterar alla som befinner sig i det.

Det vanligaste rådet efter ett terrordåd är att vi ska fortsätta leva våra liv som vanligt, för att terroristerna vill att vi ska vara rädda och genom att fortsätta som att ingenting har hänt så berövar vi dem det. Jag har varit en av dem som fritt delat med mig av detta goda råd, men nu vill jag göra en modifikation. Vi kan inte nöja oss med det. Det starkaste svaret på terrorism är att försvara vår möjlighet att låtsas som att inga hot existerar.

För våra fiender, såväl inre som yttre, vet vilka svagheter demokratin har. De vet hur de bäst ska utnyttja vår egen demokrati emot oss, för att uppnå sitt mål om att krossa demokratin en gång för alla. Vi har i vår passivitet lurat oss själva att vi står utan försvar. Men demokratin är mer än fina ord, den är också en överenskommelse om deltagande på lika villkor. För den som bryter mot den överenskommelsen behöver det finnas ett straff.

Därför är jag glad att Löfven nu äntligen säger det vi alla behöver höra om anti-demokraterna som attackerar vårt sätt att leva. I en intervju med nyhetsbyrån TT säger han att demokratin har rätt att försvara sig. Det är en stark signal som många av oss har väntat länge på. Och en av de största utmaningarna för det moderna samhället. Hur möter vi som demokrater de anti-demokratiska krafter som vill förgöra oss?

Vi kan inte inskränka på organisations-, yttrande- eller åsiktsfriheten. Vi kan inte heller stå passiva bredvid när terrororganisationer utnyttjar alla dessa friheter för att i slutändan avveckla dem för alla meningsmotståndare. Den demokratiskt valda nazisten kommer inte sluta lägga grunden för ett folkmord. Tiden för okunskap och naivitet kring denna fråga är passerad för länge sen. Nu är det handling som gäller.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se