Stäng
blog-header
juni 22, 2017
Kawa Zolfagary, bloggare
Curlade barn som borde arbeta med content marketing i stället för att äta sand. Foto: Hasse Holmberg/TT

Lattebarnen får också skylla sig själva

I en väldigt uppmärksammad debattartikel skriver Siri Steijer från den nyliberala karatedojon Timbro att svenska lattemammor får skylla sig själva för att de har lägre lön.

Svenska kvinnor är gnälliga, som tror att de kan hålla på och amma och fostra barn hela dagarna och ändå kräva lika lön för lika arbete. Hon anser att männen är förebilder som jobbar i stället för att ta hand om barnen och dessutom har högre lön än kvinnorna.

För att komma åt problemet med lattemammor i chaneldoftande offerkoftor föreslår Timbro att vi avskaffar barnbidraget, sänker föräldraförsäkringen till en tredjedel och vad jag antar är nästa steg: att bygga en gigantisk Ayn Rand-robot med laserskjutande ögon som mördar alla som inte bidrar till bruttonationalprodukten.

Steijer har många goda poänger, jag tycker också precis som henne att det är dumt om ”samhället ska kompensera för året i mjukisbyxor”. Det blir ett alldeles för riktat bidrag som främst kommer gå till elever på idrottsprogram och grabbarna som hänger utanför kiosken nere vid centrum. Hon missar att kvinnor är mer stressade än män, både i hemmet och på jobbet, men det har de säkert sig själva att skylla för också.

Men Siri Steijer borde våga gå till roten av problemet. Det är inte lattemammorna vi behöver sätta dit, det är lattebarnen.

Hade gänget på Timbros mod sträckt sig längre än till att cykla utan hjälm hade de vågat lyfta denna fråga. För helt ärligt, vad gör barn ens? Äter lera, skriker och lever på våra skattepengar. Ta bara den svenska förskolan, detta oerhörda slöseri med resurser. Antingen bygger vi några ordentliga skjul där barnen förvaras medan mamma och pappa är produktiva samhällsmedborgare eller så ser vi till att driva arbetslinjen på riktigt.

Sätt barnen i arbete!

Har de tillräckligt avancerad finmotorik i fingrarna för att snurra sina fidget spinners hela dagarna kan de också trycka på tangenter och sköta kundtjänstärenden åt Nordea. I dag får lilla Jonte och Annéthè sniffa tuschpenna hela dagarna i stället för att sätta ”Content Creator @ Pysslingen Förskolor” på sitt CV.

Nu kanske några av er tänker att barn har outvecklade hjärnor och ingen känsla för kvalité, så att det de producerar kommer att vara undermåligt. Det har jag självklart redan tänkt på. För att sporras till att producera bättre och mer behöver vi införa ett BLÖJ-avdrag. En ordentlig skattesänkning är som alla vet en universalmedicin som löser alla problem.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se