Stäng
blog-header
augusti 31, 2018
Kawa Zolfagary, bloggare
Foto: Johan Nilsson/TT

Låt inte vinsterna i välfärden glömmas bort

Med bara dagar kvar till valet så märker jag att det som borde vara en av våra absolut största frågor plötsligt har hamnat i skymundan. Nämligen vinstuttaget i välfärden. Det som förutspåddes bli en valvinnande fråga har nu fått stå till sidan. Men än är det inte för sent att väcka liv i den.

Bara häromdagen kom nyheten om att Thorén Innovation School Stockholm tvingas stänga på grund av allvarliga brister i såväl utbildning som arbetsmiljö. Rektorn fick under våren sparken och elva av 13 lärare fick gå eller sa upp sig själva. Elever vittnar om att de i stället för lärarledda lektioner fick titta på Youtubeklipp och att fusk förekom konstant. Samtidigt tar Thoréns ägare ut mångmiljonbelopp i rent vinstuttag. Pengar som skulle kunna gå till att säkra en god utbildning för dessa ungdomar som ska bli en del av vårt samhälle.

Problemet med de vinstdrivande skolorna handlar inte bara om att ägarna blir rika på skattepengar som borde gå till utbildning, det handlar också om att de precis som alla andra vinstdrivande företag också kan kollapsa. Kvar står då tusentals elever med en utbildning som inte gäller, som ska försöka komma in på andra skolor mitt i en termin och hinna ikapp. Det blir allt för ofta katastrof, inte bara för elever som går på de nedlagda vinstdrivande skolorna utan också för elever och personal på de nya skolorna. Det blir svårt att få in stora grupper med nya elever från program som inte finns på nya skolan, med stök och stress som följd.

I dag vill Socialdemokraterna begränsa vinstuttaget i välfärden, tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Alliansen och Sverigedemokraterna vill fortsätta låta ett fåtal bli rika på skattepengar som ska gå till våra barns utbildning. På valdagen väljer vi inte bara vilka som ska få företräda oss i riksdag och regering, denna valdag är också en slags folkomröstning om vinster i välfärden. För den som tycker att det nuvarande systemet fungerar bra så är högern ett alternativ. För den som tycker att det är självklart att skattepengarna ska gå till barnens utbildning och inte till lyxliv för riskkapitalister så är de rödgröna partierna det enda alternativet.

Glöm inte bort vinsterna i välfärden, särskilt inte på valdagen.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se