Stäng
blog-header
februari 28, 2018
Kawa Zolfagary, bloggare
Foto: Anders Wiklund/TT

LAS försvinner om Moderaterna vinner makt

I en färsk intervju med Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, lovar hon att om högern vinner makten i höstens val så kommer LAS, lagen om anställningsskydd, att rivas upp.

Det tog lång tid för mig innan jag förstod hur viktig LAS är. Varken medierna eller politikerna gör ett bra jobb med att förklara vad lagen innebär. Den brukar lite snabbt sammanfattas med att den gör att ”sist in, först ut” gäller när någon ska sparkas. Men lagen berör mycket mer än så.

I grund och botten handlar LAS om anställningstrygghet och att skydda arbetstagare. Den ger oss trygghet så att vi kan protestera när vi upptäcker att något inte står rätt till – utan att vara rädda för att få sparken. Utan LAS kan arbetsgivarna i princip sparka vem som helst helt godtyckligt.

Det finns tyvärr brister och alldeles för många undantag och sätt att runda lagen redan i dag. På lång sikt påverkar detta bland annat arbetstagarnas möjlighet till en bra löneutveckling. Ifall vi alla är rädda för att bli sparkade när som helst så är det också lättare att splittra oss genom att ställa oss mot varandra. De länder där man har mycket sämre anställningstrygghet är varnande exempel, där lönerna inte gått uppåt på årtionden.

Om Moderaterna kommer till makten i höst betyder det därför att ingen av oss sitter säkert.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se