Stäng
blog-header
april 5, 2017
Kawa Zolfagary, bloggare
Stressad? Foto: Bertil Ericson/TT

Kvinnor mer stressade än män – både hemma och på jobbet

Förra året presenterade Folkhälsomyndigheten en undersökning som visade att kvinnor i högre grad än män upplever stress. Värst var det för kvinnor i Stockholm där hela 20 procent av kvinnorna upplevde sig som stressade. Dagens Nyheter har skrivit en rad artiklar om stress och i den senaste gräver de mer i varför just kvinnor råkar värst ut.

”– Det finns en samhällelig struktur som bidragit till att majoriteten av våra patienter är kvinnor. Exempelvis har vi en segregerad arbetsmarknad där kvinnor är överrepresenterade i omhändertagande yrken som ofta har en sämre miljö med höga krav och mindre kontroll över arbetssituationen, säger Linda Granqvist, läkare och psykoterapeut på Stressmottagningen.”

Det är nog inte förvånande att det är många kvinnor från vård och omsorg som drabbas. Inom deras yrken är det tunga lyft, långa arbetsdagar och liten flexibilitet. Som belöning får de en alldeles för låg lön, just på grund av kvinnodominansen.

Det här är ett tydligt exempel på hur kön och klass går in i varandra, och där lösningen kräver en förmåga att se hur de samverkar. Här finns det en enorm mängd trådar att dra i, för många för att lista alla här. Det rör sig om arbetsmiljö, lönesatsningar, uppvärdering status hos vård- och omsorgsyrken och en tillbakarullning av NPM, med mera.

Problemet handlar dock inte bara om arbetsmarknaden, det rör sig också om vad kvinnor förväntas göra på fritiden.

– En vanlig tanke bland kvinnorna jag träffar är att man ska fixa saker och ting själv. Jag vet inte var den idén kommer, men det verkar ligga ett tabu över att be om hjälp. Som om det vore att erkänna att man inte har full kontroll på läget. Märkbart är att det inte främst är ensamstående kvinnor som kommer till oss utan sådana som har familj och partner, alltså förhållanden när man faktiskt är fler personer i hushållet, säger Linda Granqvist.

Gång på gång visar studier att kvinnor står för merparten av det oavlönade arbetet i hemmet. De städar mer, diskar mer, spenderar mer tid med att ta hand om barn, handlar oftare. Det kanske inte enbart handlar om att kvinnors situation på arbetsmarknaden måste förbättras, utan att män ska börja ta och hugga i lite för jämställdheten privat.

Det är inget vi kan lagstadga om (och inget vi någonsin borde), det handlar helt enkelt om attityder och normer. En nödvändig förändring behövs och det är något vi alla kan bidra till redan idag, när vi ser att det finns tallrikar som behöver diskas där hemma.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se