Stäng
blog-header
december 1, 2015
Kawa Zolfagary, bloggare
Brinnande kritik av en flyktingförläggning på gång. Foto: NTB scanpix

”Kritik mot invandrare” visade sig vara helt vanlig rasism

Här kommer lite ”kritik av invandrare”:

”En mall för alla invandrare i regler gällande dödande och knullande behövs. Eftersom de har absolut noll koll på vad som gäller i väst.”

Citatet kommer från en SM-guldmedaljör i fälttävlan. Det är en facebookstatus hon skrivit som respons på en artikel, Expressen ringer upp henne för att fråga om hennes kritik.

”Hassö hävdar att hon inte minns exakt vilken artikel eller vilken nyhetskälla hon refererade till i sin post.
– Det var ett gäng män som hade försökt våldta av några skäl som jag inte riktigt kan förstå men som var befogat av deras religion.
Menar du att det stod att det i de religiösa föreskrifterna fanns fog för att våldta?
– Ja, i princip. De skulle döda hennes son och våldta henne.
Jag minns inte det från Koranen?
– Nä, jag har inte läst den heller. Men jag kan inte deras religiösa bestämmelser, men enligt artikeln var det så.”

Låt oss för en sekund bortse från Expressens knäppa rubrik där de reducerar rätt grova generaliseringar om människor som migrerat till ”kritik av invandrare”. I stället tänkte jag diskutera den där artikeln hon ”inte riktigt minns”, för den låter verkligen som något jag precis läste.

Dagens Nyheter har undersökt en händelse som uppmärksammades av tidningen Allehanda. Där beskrivs en situation som liknar den guldmedaljören reagerat på, men när DN kikar på det framkommer ny information. Ett vittne beskriver det såhär:

”Jag var helt chockad när jag hörde medieuppgifterna. Hur kan de skriva så utan att komma hit och fråga oss? Vi bor 150 personer här, om jag ljuger finns det 149 till här att fråga. Du kan fråga vem som helst. Det finns ingen rim och reson i att 30 män skulle ha försökt ta sig in i hennes rum utan att någon här märkte det.”

Polisen själva kommenterar det med att de inte hunnit förhöra någon än utan enbart gått på målsägandes bild av situationen. Bilden blir än mer komplex när en representant för asylboendets ägare hörs i frågan:

Mattias Hellström är områdeschef på Jokarjo, som äger boendet. Det var Jokarjo som tillkallade polis.
– Det var högljutt och det var irriterat och vi tillkallade polis, men vi känner inte igen oss i rubriken som sedan hamnade i tidningen.

Rubriken han syftar på är ‘Mobb skulle våldta kvinna och döda sonen – anmälda för olaga hot’.
– Det är på rutin som jag läser artiklar om asylboenden som är direkt felaktiga. ‘Stort slagsmål’ kan det stå och så visar det sig att någon lackade i matsalen och kastade en tallrik i golvet, säger Mattias Hellström.”

Det är alltså inte helt solklart vad som har hänt, men ändå sprids den här artikeln väldigt fort och blir en etablerad sanning innan polis hunnit reda ut saken. Det påminner mig om vad som hände efter att en oskyldig person nyligen pekades ut som terrorist i media. Många tog det som bevis för att det fanns en hel hög Daesh-anhängare bland flyktingarna och bidrog till en stor hets mot dessa. Det visade sig vara falskt men jag har inte hittat några fall där personer som deltog i hetsen bett om ursäkt eller backat från sina påståenden.

Det verkar som att de bestämt sig för att dessa saker måste vara sanna, trots att de visar sig inte vara det.

Jag kan inte låta bli att tänka på kriget mot terrorn som drog igång efter attackerna på World Trade Center den elfte september 2001. USA hade bestämt sig för att invadera Irak, trots att landet inte haft något att göra med attackerna. De hittade då bevis för massförstörelsevapen, som sen visade sig vara falska. En hel del av bevisen som presenterades visade sig vara manipulerade och opålitliga.

Över en miljon irakier beräknas dött som en konsekvens av invasionen av Irak.

Kanske återfinner vi några av de som hetsat mot flyktingar baserat på falsk information och ryktesspridning bland de som tänder eld på asylboenden.

Men det är väl inget att oroa sig över, det är ju bara lite kritik av invandrare.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se