Stäng
blog-header
augusti 13, 2018
Kawa Zolfagary, bloggare
Vad kan du lova om Sverige? Foto: Maja Suslin/TT

Kan du lova att det blir färre invandrare i stan?

Södermanlands fyra lokaltidningar har gått ihop och skapat ett gemensamt initiativ som kallas #kandulova.

På en hemsida kan vem som helst skicka in frågor som de olika politiska partierna och deras företrädare i Södermanland kan välja att besvara. En fråga som de valt att publicera är ”Kan du lova att det blir färre invandrare i stan?”, där staden i fråga är Katrineholm. På denna fråga har flera partier, Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, valt att besvara att ja, de kan lova att det blir färre invandrare i stan.

Det finns såklart många fel att ta upp här. Till att börja med förutsätter frågan att vi invandrare är något negativt, som dessutom kan tvingas bort från staden. Notera att det inte handlar om att minska invandringen, utan att det ska bli färre av oss invandrare i staden. Hur detta ska gå till framkommer inte av svaren.

Sverigedemokraterna motiverar med sina vanliga beskyllningar om att invandring är roten till allt ont, Kristdemokraterna vill minska antalet invandrare i staden på grund av bostadsbrist och Socialdemokraterna vill att andra länder och kommuner ska ta större ansvar än Katrineholm.

Bland de partier som svarat nej på frågan återfinner man liknande argumentation som hos KD och S, men de partierna hade åtminstone vett nog att inte lova att tvångsförflytta invandrare ut ur staden. Till och med Miljöpartiet, som svarat nej, vill att fler kommuner ska ta större ansvar för flyktingmottagandet, det är inget kontroversiellt i sig. Inget parti protesterar dock mot formuleringen och tidningarna som står bakom initiativet har inga problem med att publicera en sådan fråga. Jag undrar om de reagerat likadant ifall frågan hade varit att partierna skulle lova att det skulle bli färre judar eller bögar på stan i Katrineholm.

Att just SD lovar att det ska bli färre invandrare i staden är kanske inte det mest uppseendeväckande. Jimmie Åkesson har själv sagt att ”återvandring”, ett finare ord för att tvångsdeportera oss som har invandrat, ska bli nästa stora fråga för partiet. Han motiverar detta med att vi ska återvända till länder där vi ”bör bo”.

Vad som kommer hända med oss som har vårt hem här, inte kan återvända för att vi riskerar döden eller liknande framkommer inte. Men den som vill ha ett svar på den frågan kan finna exempel i Srebrenica.

Det är kanske inte heller särskilt radikalt att Kristdemokraterna också önskar att det fanns färre av oss i deras stad. Det är däremot bortom all sans att Socialdemokraterna svarar ja på frågan om de kan lova att det blir färre invandrare i Katrineholm.

Jag har sett svaret försvaras med motiveringen att just svaret i sig inte innehåller något kontroversiellt. Med tanke på att Sverigedemokraterna just nu sprider en propagandafilm som försöker utmåla Socialdemokraterna som ett djupt rasistiskt parti, och att just S i Katrineholm har en obehaglig historia på den fronten så borde de förstått hur ett ja på den ställda frågan kan tolkas.

Min förhoppning är att Socialdemokraterna korrigerar sitt svar. För innehållet i motiveringen, att fler kommuner ska ta sitt ansvar, är det inget fel på. Det här är ett ypperligt tillfälle att påpeka att de rikaste kommunerna i Sverige, som dessutom råkar styras av borgerliga partier, vägrar ta ansvar för flyktingmottagandet. De är också bland de mest segregerade kommunerna vi har i Sverige.

Borgerligheten erbjuder inga svar på integration och invandring utöver segregation och lönedumpning, just nu har dessutom ledande företrädare för Moderaterna gett en utsträckt hand till ett parti som även under min tid i Sverige leddes av aktiva nazister. Att då göra sådana här snedsteg så nära inpå valet är ett misstag man inte har råd med.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se