Stäng
blog-header
augusti 23, 2016
Kawa Zolfagary, bloggare
Håkan Juholt. Inte raderad. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Juholt det senaste offret för sommartorkan

Om det inte finns någon skandal så kan man alltid producera en själv. Något som verkar väldigt frestande mot slutet av sommarmånaderna då nyhetssverige går in i vad som brukar kallas för ”sommartorkan”. En period på året då det inte händer lika mycket som vanligt och media får svårare att fylla sina kanaler med nyheter.

En som lyckats möta det här problemet är Niklas Svensson, Expressens politiska reporter. Han har med hjälp sin långa erfarenhet av granskande journalistik avslöjat att Socialdemokraterna försöker radera den före detta partiledaren Håkan Juholt ur historien genom att ta bort alla klipp med honom på Socialdemokraternas Youtubekanal.

Nu var det inte riktigt Niklas Svensson som gjorde detta avslöjande, utan en blogg av en person som förr brukade kalla sig för ”Tokmoderaten”. Men Svensson var den som lyfte grävet och gav det tyngd. Det måste ändå räknas för något. Niklas Svensson verkar inte heller riktigt ha bemödat sig med att kontrollera om klippen faktiskt raderats från kanalen. För det har de nämligen inte, de har flyttats till en annan del av kanalen och finns kvar att betrakta för den som vill. Inte en lika spännande rubrik va? ”Socialdemokraterna flyttar Youtubeklipp med fd. partiledare till annan del av kanalen”.

När jag skriver detta har Expressens artikel funnits uppe i 24 timmar. I artikeln påstås det att videoklippen med Håkan Juholt inte finns kvar, något som är objektivt falskt. Det finns en hel spellista på kanalen med klipp där Juholt medverkar. Många har påpekat detta för Expressen och Niklas Svensson, men inga korrigeringar har gjorts.

Det här handlar inte bara om att medier blir allt mer desperata i sina försök att fylla 24-timmars nyhetscykeln. Det påverkas inte enbart av att det ställs krav på billigare journalistik som samtidigt ska smälla högre. Det är större än Niklas Svenssons ego.

Det handlar om hur vi, som medborgare, informeras om det som sker i vårt land. Demokrati handlar också om att vi ska vara informerade nog att göra välgrundade beslut. Expressen och Niklas Svensson bidrar inte till detta med journalistik som lurar läsaren.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se