Stäng
blog-header
december 16, 2015
Kawa Zolfagary, bloggare
Foto: Jeff Chiu/AP/TT

Jag fucking hatar sociala medier

Förra året, 2014, blev jag utnämnd av MedieAkademien till den ”näst mest inflytelserika twittraren” i kategorin ”PR/Sociala medie-experter”.

Jag fucking hatar sociala medier.

Okej, sociala medier har gett mig så många nya vänner och hjälpt mig i karriären. Det har varit ett sätt för den osociala nörd som jag är att umgås med människor på villkor som passar mig. Jag har lärt mig så oerhört mycket av andra människors texter och åsikter i sociala medier. Men det har också varit ett jävla helvete.

Du hittar fler falska rykten på internet än du hittar tonårskillar som ljuger om att de haft sex. Är det inte vita skåpbilar som någon sett kidnappa barn så är det precis allt i världen som går att klandra invandrare för. Artiklar som ställer flyktingar mot välfärd sprids fort och brett, något som desperata ledarskribenter utnyttjar för att dels få in klick och dels för att sprida sin hets.

En lärare i Frankrike påstod att han blivit knivattackerad av av någon som skrek ”Islamic State”. Artikeln fick enorm spridning, i så kallad ”alternativ media” lyftes händelsen fram extra mycket. Senare visade det sig att läraren hittat på alltihop och egentligen skadat sig själv. Den informationen fick inte alls lika mycket utrymme och i ”alternativ media” måste man ha glömt att skriva om det över huvud taget.

Det vore kanske okej om det bara handlade om din jobbiga moster som sprider dumt skit på Facebook men sociala medier har nu också blivit en plats där rasistisk terror organiseras. I gömda grupper läggs adresser till flyktingförläggningar ut tillsammans med uppmaningar om att begå dåd mot dem. För många är sociala medier platsen där de utsätts för hatbrott, hot och trakasserier.

Det är där kvinnohatet flödar, det är där rasismen får tusentals följare, det är där varenda hatisk liten skit i världen får tillgång till dig.

Facebook och andra stora aktörer vet om att deras plattformar används på detta vis, men de vägrar agera mot det. En bröstvårta som verkar tillhöra en kvinna ryker direkt, men uppmaningar till att mörda invandrare får stå kvar i veckor, om de någonsin raderas.

Så vad gör vi åt allt detta? Inget. Vi fortsätter använda sociala medier, vi fortsätter göda Facebooks reklamintäkter och informationsinsamling. Vi stannar kvar och ställer inga krav. Kan vi ens göra något? Jo, det går faktiskt att påverka. Vi behöver inte hoppa av alla våra plattformar men vi måste börja ställa krav. Ifall de får tillräckligt mycket dålig publicitet så kommer de behöva förändras. Dessutom kan vi driva juridiska fall som binder Facebook och andra kanaler till att följa lagen bättre.

Men tills vidare så ska jag såklart dela den här artikeln på sociala medier som vanligt.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se