Stäng
blog-header
augusti 25, 2015
Kawa Zolfagary, bloggare

Jag fucking hatar ”det var bättre förr”

Jag fucking hatar när folk tjatar om att det var bättre förr. Särskilt när de gör det på bekostnad av yngre generationer. Och har fel. Mest när de har fel. Här är ett exempel på något som delats av någons uttråkade farbror på jobbet:

mobil

Kolla på den här skiten. Det har suttit nån självgod mupp och ba ”hö hö nu ska jag sätta dit de där kidsen och deras ePhones”. Jag antar att det här ska vara en skämtsam bild och inget man ska ta på allvar. Men jag tänker ta den på allvar. Ja, jag tänker vara han som förstör det roliga.

För det första, den där batteritiden du stoltserar med är knappast häftig om man tänker på vad det faktiskt gick att göra med mobilen. Du kunde ringa, sms:a, bläddra igenom inställningarna i ren tristess och spela Snake om du hade tur. Allt detta på en skärm med två färger och pixlar som var större än såsfläckarna på din t-shirt. En modern smartphone kan du ringa, surfa, spela vilka spel du vill i hög upplösning och ladda upp skitdumma ”Det var bättre förr”-bilder till Facebook. Använd GPS:en på din gamla skrotmobil för att hitta lite intellektuell hederlighet tack. Nej, just det, den har ju inte GPS.

Ja, den gamla luren är mer stryktålig. Det är inte så konstigt när den är den teknologiska motsvarigheten till en sten. Stenar är också stryktåliga.

Bilder som den här eller kedjestatusar i sociala medier är väldigt vanliga. De handlar alla om att ställa något gammalt, och bra, mot något nytt, och dåligt. Är det inte mobiltelefoner så är det Nicki Minaj som ska ställas mot The Beatles. Det som alla dessa ”Det var bättre förr”-memes har gemensamt är att de är intellektuellt ohederliga och enbart syftar till att främja en överlägsenhet hos de lyckligt lottade som ligger några år närmare döden.

Sanningen är att det faktiskt var bättre förr på många sätt. Arbetslösheten var lägre, Sverige hade mindre klassklyftor och samhället var inte fullt av rabiata gökar som inte gjorde annat än spy galla på internet. Men sen gick ni och förstörde allt det där. Så nu måste den yngre generationen försöka rädda den här soppan på något vis. Det sista vi behöver då är att den äldre generationen försöker skylla sina misstag på oss och klanka ner på en av de få positiva saker som tillhör vår generation, nämligen bättre teknologi.

Den där smartphonen du är så jävla rädd för kan användas till nätverkande på ett globalt plan som är totalt olikt något vi haft tidigare. Den kan dokumentera och förmedla information, med den har vi lyckats demokratisera tillgången och samlandet av kunskap. Och det är sjukt nice att kunna göra roliga vines också. Men telefonen är bara en liten del, teknologiska framsteg kommer förhoppningsvis vara det som frigör oss från det dagliga arbetet och låter människan använda sin potential till annat än att slita ihop en större vinst för kapitalismen. Det är i teknologin vi kommer att hitta svaret på hur vi ska möta klimathotet och det är i teknologin vi finner vägen till andra världar.

Jag fucking hatar att vissa slår oss i huvudet med ”Det var bättre förr”, i stället för att peka framåt och säga ”Vi ska göra det bättre i framtiden”.

P.S. Ditt förakt för moderna smartphones framstår som smått ihåligt när du just använt en iPhone för att ladda upp den där bilden. D.S.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se