Stäng
blog-header
september 22, 2015
Kawa Zolfagary, bloggare
Sparka in en öppen triumfbåge? Foto: Francois Mori/AP/TT

Jag fucking hatar debattsamhället

Jag tänker inte sparka in en öppen dörr, det här blir mer som att skjuta en SCUD-missil genom triumfbågen. Men jag verkligen, från botten av mitt hjärta, fucking hatar debattsamhället. Jag ska inte heller kasta sten i glashus, jag är ju del av ”debatten” på en massa sätt.

Men jag har några invändningar.

Mitt första problem med debattsamhället är deltagarna. Självklart ska vi ha olika röster i debatten, med olika erfarenheter. Men när deltagarna enbart finns med för att skapa sensation blir det enbart konflikt och hets och en spektakulär cirkus. Det är därför debattsamhället ofta ställer typ E-type mot Jonas Sjöstedt för att diskutera vinster i välfärden. Eller där seriösa politiker och forskare minst en gång om dagen ställs mot Bert Karlsson i en debatt om nånting.

Ett annat exempel är den debatt om kroppsideal som sändes i TV4. Där deltog en representant från ”Frisk & fri – Riksföreningen mot ätstörningar”. Ni vet: Experter som har erfarenhet, kunskap och ett långvarigt engagemang i frågan. De fick möta Katrin Zytomierska, en bloggare som genuint bara råkar hata överviktiga. That’s it, det är hela hennes kompetens i frågan, hon verkligen ogillar alla som inte är smala. Hon tycker nämligen att övervikt handlar om att vara svag och lat, att det är ett ”sinnessjukt frosseri” och hon har en historia av att uttrycka sig nedsättande om människor baserat på deras utseenden.

Flera har reagerat mot att Zytomierska får sitta i TV-soffan, bland annat komikern Nour El Refai som skriver såhär på sin instagram:

”Du, Katrin, var nånstans var din oro över ’de svaga’ när du sa ’Det är ju kanske inte så jävla ball att göra karriär som 16-åring när man ser ut som 65’ om en då 16-årig Anna Bergendahl. Eller när du tyckte att en 20-årig Jesper Blomberg var ’för bögig’ ? Eller för all del när 19 år gamla jag var med i Melodifestivalen och du skrev att ’hon är så jävla pinsam och vad fan har hon på sig?!’. Eller när din dåvarande pojkvän Alex Schulman drev en blogg med sin bror Calle, och dom 2008 skrev att ’hon är så tjock så knogarna växer inåt’ om mig och du kommenterade med ett ’HAHA’.”

Även bloggaren Lady Dahmer kritiserar hennes närvaro:

”Inför denna sändning så frågade de om det var okej om de bjöd in Katrin samtidigt som oss, vi svarade ’herregud, nej, vad är det för samtal ni vill ha egentligen?’ De svarade att de ville ha ’motpol’ till bodypositivity-rörelsen för att alla sidor ska bli representerade och höras.”

Men det behöver inte alltid finnas en motpol. Särskilt inte om motpolen är okunnig och enbart spär på ett existerande hat och förtryck. Det är som att anordna debatt om höstbudgeten och bjuda in finansministern för att möta någon som tycker vi ska avskaffa pengar helt och hållet. Det skulle inte ge något alls, det skulle inte leda någonstans, det skulle bara bli trams.

Det ska göras debatt av allt. Men vet ni, vissa ämnen behöver vi inte debattera. Framför allt inte på vilka villkor som helst. Vissa saker har vi som samhälle kommit fram till och andra saker är konstaterade rent vetenskapligt. Då behöver vi inte dra in någon tankesmedjeavlönad knäppgök som ska konspirera om hur HPV-vaccinationer är ett sätt för Ryssland att hjärntvätta svenskar. Ändå anordnar vi den typen av dumma och onödiga debatter.

Vem vinner på en debatt där en förening som kämpar för att kvinnor inte ska svälta sig till döds på grund av sjuka kroppsideal ställs mot en kvinna som eggar på den ohälsan och hånar alla de som inte är smala?

Jag fucking hatar debattsamhället. Det är ett samhälle där kunskap och forskning inte spelar någon roll. Det är ett samhälle där den som inget vet men skriker högst får rätt.

Självklart ska den alternativa verklighetsbeskrivningen få plats, plattformar ska inte enbart erbjudas de som upprätthåller den rådande ordningen. Men för fan, man behöver inte ge varenda tok med en åsikt en kvart i TV-soffan.

Det var allt för i dag, nu ska jag kolla på debatt om ränteavdraget mellan Fredrik Reinfeldt och en två månader gammal hamster.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se