Stäng
blog-header
november 24, 2017
Kawa Zolfagary, bloggare
Black Friday-köer i Kansas. Foto: Charlie Riedel

Jag fucking hatar Black Friday

Vad gör man när man lyckats omvandla alla redan existerande högtider till en konsumtionsfest utan like? Jo, man importerar ”traditioner” som inte går ut på något annat än att köpa.

Säg hej till Black Friday.

Den som söker efter någon annan mening bakom Black Friday kommer att bli besviken, för det går bokstavligen enbart ut på att heja på kommersialismen och ge butikerna en till ursäkt att fullständigt bombardera oss med reklambudskap och utskick.

Jag har fått fler SMS från olika företag under Black Friday än jag fått totalt i år från mina föräldrar. Det trillar in fler Black Friday-mail i min inkorg än det finns snubbar i världen som kan förklara hur du inte tjänar något på att köpa saker på rea.

För att man inte kan tjäna något på att spendera pengar säger de, vilket omedvetet omkullkastar hela den keynesianska ekonomiska teorin.

Jag tänker inte gå in i något skönt hippiesnack om att vi borde ha en dag där vi inte köper något i stället, vilket såklart redan finns. Sådant tror jag bara bidrar till problemet genom att återigen förskjuta ansvaret till individen – och ni som känner mig vet att jag är all about that systemförändring.

Det jag i stället vill påpeka är två saker.

Först, de svenska hushållens skuldberg fortsätter att växa. Vi köper saker vi egentligen inte har råd med, ibland för att vi måste (jag kollar på dig Stockholms bostadsmarknad). Vid en eventuell bostadsbubbla eller drastisk räntehöjning kan du säga hejdå till din disponibla inkomst.

Det andra är att ni borde vänta med att shoppa loss tills nästa år, för regeringen vill införa ett tak på hur mycket ränta du kan tvingas pröjsa på snabblån. Så då kan du ta fler SMS-lån för att köpa en elcykel utan att få riktigt lika mycket ångest.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se