Stäng
blog-header
september 11, 2018
Kawa Zolfagary, bloggare
Foto: Anders Wiklund/TT

Ingen frågar mångmiljonärerna varför de röstar blått

Flera svenska finanstoppar tycker att Moderaterna borde samarbeta med Sverigedemokraterna för att bilda en ny regering.

Bland annat går Företagarnas VD Günther Mårder så långt som att påstå att medlemmarna i hans organisation har svårt att förstå varför det finns en beröringsskräck kring Sverigedemokraterna. Ja du Günther, kan det vara för att de fram tills alldeles nyligen var ett parti som präglades av öppen nazism och är ett parti som fortfarande inte gjort upp med sin historia?

Anders Borg (M) – som var en centralgestalt i regeringen Reinfeldt – anser även han att det är dags att släppa in Sverigedemokraterna i värmen.

Det är såklart ingen slump att dessa och andra mångmiljonärer i näringslivet plötsligt gnuggar händerna vid tanken på att Sverigedemokraterna kan bli en del av regeringsunderlaget. De struntar i den rasism och vansinniga brist på integrationspolitik som SD står för, så länge som Sverigedemokraterna kan säkra att de får fortsätta göra vinst på vår välfärd och att skattesänkningarna kommer som planerat.

Arbetet med att normalisera SD påbörjades för länge sedan men blev tydligt först efter förra valet, då vi hade en liknande osäker situation som i dag. Redan då var kapitalets hantlangare ute och krävde att SD skulle få vara med. Då var det främst på debattsidor, där de krokade arm med politiker från borgerliga partier som delar världsbild med Sverigedemokraterna. Sen dess har arbetet skett delvis i det dunkla, för att nu blossa ut öppet igen. Det finns ett skäl till att SD svängt från att vilja förbjuda vinster i välfärden till att nu stenhårt driva på för att riskkapitalister ska kunna suga ut hur mycket skattepengar som helst.

Enligt Dagens Industri har 36 procent av 1 400 tillfrågade näringslivstoppar stort förtroende för Jimmie Åkesson. Det är en lågoddsare att förtroendet handlar om att han kan leverera våra skattepengar ner i deras fickor.

Under valnatten visade SVT ett inslag från en vallokal där röstandet pågick för fullt. Reportern frågade en röstmottagare varför så många i området, ett så kallat ”invandrartätt område”, röstade på Socialdemokraterna. Röstmottagaren svarade att många fick socialbidrag, och då röstar de på Socialdemokraterna.

För visst skulle det vara otänkbart att människor som får ta smällen för klassamhället rationellt skulle välja en politik som hjälper dem? Nej då, de dumma outbildade massorna på fabriksgolvet tror att Socialen och Socialdemokraterna är samma sak.

När var sist du såg en reporter stå utanför vallokaler i Danderyd och fråga mångmiljonärerna med sina lyxvillor varför de röstar på Moderaterna?

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se