Stäng
blog-header
augusti 17, 2016
Kawa Zolfagary, bloggare
John Hron var bara 14 år när han mördades av nazister. Foto: Polisen

Hur nära har rasisterna till våldet?

I dag är det 21 år sedan nazister mördade John Hron. Han var bara 14 år gammal. Flera nazister misshandlar och torterar honom. De använder tillhyggen, de sparkar på honom när han ligger. Till slut slänger de honom i vattnet där han simmar ut för att komma undan deras våld. Men de hotar då med att mörda Johns vän, vilket får honom att återvända trots att han vet vad som väntar honom. Nazisterna misshandlar John Hron till döds.

Samma år som John Hron blir offer för rasisternas våld så knivhuggs en 18-årig asylsökande till döds i den lilla orten Klippan. Även då ligger högerextremister bakom dådet. Bara några tidigare härjade Lasermannen, Sveriges kanske mest kända terrorist. Vi har dock inte sluppit undan rasistisk terror och våld i modern tid. Förutom mordbränder mot asylboenden och flyktingförläggningar har vi haft rasistiska mördare som Peter Mangs och Anton Lundin Pettersson. Båda högerextremister som siktade in sig på människor de ansåg ha utländsk bakgrund. Det var nära att flera mord lades till listan efter att nazister överföll en grupp feminister i Malmö år 2014, men turen var på vår sida den gången.

Våldet från rasismen är ständigt närvarande. På nätet flödar kommentarer fulla av våldsfantasier. Invandrare, asylsökande, icke-vita och ”rasförrädare” ska alla effektivt och våldsamt göras av med. Alla som motsätter sig den rashierarki som högerextremisterna vill införa ses som fiendesoldater i ett krig där inga konventioner om mänskliga rättigheter gäller. Den svenska rasismen har med demokratiska medel, trots sin inneboende antidemokrati, tagit sig in i maktens korridorer. Men det har inte minskat deras benägenhet att bruka våld verkar det som.

Den rasistiska tankevärlden har aldrig kunnat segra med hjälp av sanningen. Därför är det lögner och våld som är deras främsta metod, och en industriell utrensning av oliktänkande och icke önskvärda som är slutmålet.

Kom ihåg John Hron, kom ihåg att kampen fortsätter.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se