Stäng
blog-header
augusti 21, 2016
Kawa Zolfagary, bloggare
USA:s tidigare president George W Bush initierade kriget i Irak 2003. Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT

Hur mår Irak idag?

Mission Accomplished. Den första maj 2003 höll George W Bush ett tal om Irak framför en banderoll där man stolt proklamerade att uppdraget var slutfört. Det uppdraget gick ut på var att skapa demokrati i Irak, detta genom att bomba och invadera landet. Efter att Saddam Hussein störtats verkade det tyvärr som att de invaderande styrkorna inte var så intresserade av att leverera det Irak desperat behövde efter kriget, ett fungerande samhälle.

Landet stod i lågor. Stora delar var utan rinnande vatten och elektricitet förutom några få timmar om dagen. Iraks militär och polis existerade knappt eller stred mot de ockuperande styrkorna. All myndighetspersonal med kunskap om hur man skulle kunna få Irak på fötter igen hade rensats ut och kvar fanns oerfarna och i många fall korrupta ersättare. Världens värsta terrorsekt, IS, skapades till stor del på grund av händelser i Irak efter invasionen.

Föreställ dig ett land i totalt kaos och du får hur Irak såg ut efter befrielsen från Saddam Hussein.

Det har gått 13 år sen ”Mission Accomplished”. Situationen är inte riktigt vad man skulle kalla förbättrad. Den irakiska regeringen och myndighetsapparaten verkar fortfarande ha enorma problem med korruption. Det finns ingen fungerande ekonomi att tala om och landet drabbas konstant av terrorattacker. Under sommaren sprängde IS en självmordsbomb som dödade 165 personer och skadade över 200 andra. Problemen med vatten och elektricitet är inte lösta, tvärtom har situationen förvärrats. Hela 6,6 miljoner människor är i stort behov av vatten och sanitet och miljontals internflyktingar har svårt att få tag i tillräckligt med föda.

Irak har en oerhört lång väg kvar tills landet är tryggt och demokratiskt. Det går inte att bomba fram fred, vilket dagens situation är ett bevis på. Det Irak verkligen behövde fick de aldrig och det ser inte heller ut att komma. Nästa gång ni tänker på den så kallade flyktingkrisen som Europa står inför kan det vara värt att komma ihåg hur det hela började och vilka som kan hållas ansvariga.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se