Stäng
blog-header
september 9, 2018
Kawa Zolfagary, bloggare
Manifestation mot nazism i stadsparken i Ludvika. Foto: Ulf Palm/TT

Hur går det för nazisterna i valet?

Där har du en fråga man inte trodde att man skulle behöva besvara denna sida av andra världskriget. Men sen förra valet så sitter det en nazist på ett SD-mandat i Ludvika. Nu oroas många för att nazister ska väljas in i fler kommuner.

Svenska Dagbladet rapporterar om att nazisterna i Nordiska Motståndsrörelsen har punktmarkerat flera vallokaler och att de fotograferat valsedlar, journalister och personer de uppfattat som judar. De har gjort mycket väsen med demonstrationer och närvaro i Almedalen men inga opinionsundersökningar ger dem någon chans att öka sin närvaro i våra parlament och demokratiska församlingar.

Det relativt nya partiet ”Alternativ för Sverige” som till stor del består av avhoppade Sverigedemokrater som står för en mer öppen rasistisk politik har rätt dåliga chanser på att ta sig in i riksdagen som de vill. Partiet har fått stor uppmärksamhet på sociala medier men det behöver nödvändigtvis inte betyda att det ger genomslag i form av röster.

En sak är dock självklar redan nu och det är att oavsett valresultat så kommer högerextrema partier påstå att valet är riggat till deras nackdel. Det är en gammal och välbeprövad strategi som de tar till för att misskreditera demokratin som de så gärna vill avskaffa.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se