Stäng
blog-header
juni 19, 2018
Kawa Zolfagary, bloggare
Foto: Hossein Salmanzadeh / TT

Hundratals elever utan skola på grund av vinstjakten

Den vinstdrivande skolan Thorén Innovation School Östermalm lägger ner sin verksamhet. Det leder till att flera hundra elever står utan någon skola alls till hösten.

Thorén Innovation School tvingas stänga ner för att de allvarligt brustit i att ge elever den utbildning de har rätt till enligt lagen. Samtidigt har de plockat ut vinst för sin verksamhet, en vinst på våra skattepengar.

Med jämna mellanrum kommer det nu sådana här rapporter, där vinstdrivande verksamheter brister i sitt uppdrag och tvingas stänga. De kan utan problem gå vidare med miljonerna de tjänat på skattepengar medan elever och andra står med konsekvenserna. I detta fall kommer elevernas hemkommuner att erbjuda plats i en kommunal skola, något som friskolor aldrig är skyldiga att vara beredda på. Med andra ord, de vinstdrivande friskolorna får alla fördelar och inget ansvar. Kommunala skolor får försöka ordna upp kaoset de lämnar efter sig.

Regeringen och Vänsterpartiet försökte nyligen sätta ett stopp för fuskandet inom skolan och begränsa möjligheten till övervinster. Förslaget röstades ner av alliansen med stöd av Sverigedemokraterna. Det är viktigt att komma ihåg då att det inte bara handlar om några procentsatser hit och dit, utan att det är människors liv som påverkas. Ibland permanent.

Det system som högern försvarar är detta, där privata företag tjänar miljoner eller miljarder på våra barn – utan att ge dem den utbildning de har rätt till. Eventuellt tvingas de att avbryta sina utbildningar helt och byta skolor. Allt för att ägare försöker maximera vinsten.

Pengarna framför allt annat, det gäller uppenbarligen lika mycket för de vinstdrivande företagen som för Sveriges högerpolitiker.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se