Stäng
blog-header
februari 15, 2016
Kawa Zolfagary, bloggare
Är vi trygga eller ska vi vara rädda? Foto: Yvonne Åsell/TT

Har Sverige flest våldtäkter i världen?

Ett återkommande utspel som dyker upp när jämställdhet och kvinnors trygghet diskuteras är Sveriges våldtäktsstatistik.

Vissa debattörer påstår gärna att Sverige har flest eller är bland de länder där det begås flest våldtäkter i världen. Som bevis för detta presenterar man Sveriges siffror jämfört med andra länders. För den som inte är insatt i såväl statistik som juridik kan det vara väldigt svårt att förstå om det är sant eller ej. Som tur är finns det experter som kan reda ut det hela.

Vetenskapsradion har gjort ett helt program som handlar om Sveriges våldtäktsstatistik. I programmet intervjuas Felipe Estrada som är professor i kriminologi. Han menar att vi inte kan jämföra våra siffror med andra länder.

”Det är för att vi mäter på ett visst sätt i Sverige. Vi kan till exempel anmäla om vi blivit utsatta för sexualbrott i en nära relation i stort sett dagligen. Då kan varje specifikt tillfälle räknas som ett enskilt brott. Det gör det inte i andra länder.”

Även Brottsförebyggande rådet (BRÅ) stämmer in och säger att det inte går att jämföra. Dessutom påpekar de att vi är mer benägna att göra anmälningar och att vi är bättre på att registrera vad som skett än i många andra länder.

Det är lätt att fastna för populisternas argument och virra bort sig i deras djungel av siffror som är tagna ur sammanhang och utan kontext.

Ta till exempel det BRÅ säger: om att vi är mer anmälningsbenägna i Sverige. Det kan vi tolka som att personer som blir utsatta för våldtäkt i Sverige inte stigmatiseras på samma sätt som i många andra länder, därför är det lättare att göra en anmälan om man blir utsatt här. Det är då en framgång för feminister och andra som arbetar med jämställdhet att mindre skuld läggs på offret för en våldtäkt än i andra länder, även om vi fortfarande har stora problem med det.

Estrada lyfter också en annan problematik som det talas för lite om. Han säger att skräckbilden av Sverige som ett land där det begås fler våldtäkter än andra länder är en myt som sprids av politiska skäl. Som många säkert märkt är källkritik på internet något av en bristvara, så när populistiska debattörer kommer med vinkeln att Sverige är extremt är det många som inte ser igenom bluffen. Samma debattörer är dessutom väldigt snabba på att koppla invandring till denna myt som de vill presentera som verklighet.

Det här är något som inte bara gäller svensk våldtäktsstatistik. Vi måste bli bättre på att ifrågasätta vinklar som presenteras, utan att för den skull vifta bort människors farhågor.

För det är faktiskt en skillnad, en kvinna behöver inte vara mer rädd i Sverige än i andra länder utifrån den statistiken, men siffror är verkligen en klen tröst för den som är orolig.

Den verklighet som forskningen visar på och den som vanligt folk upplever går inte alltid ihop, men den politik som bemöter båda måste göra det.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se