Stäng
blog-header
april 11, 2016
Kawa Zolfagary, bloggare
Kan politiker bete sig hur som helst i sociala medier? Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Hanif Bali – en ”representant för Moderaterna i alla sammanhang”?

Bengt Ivarsson är ordförande för Sveriges advokatsamfund.

När riksdagsledamoten Hanif Bali, som även sitter i Moderaternas partistyrelse, ansåg att svenska domstolar utförde ett ”pissigt jobb” så frågade Ivarsson om det var en officiell linje från Moderaterna. Som svar fick han detta:

ladda ned

Ivarsson är inte ensam om att få den typen av bemötande från Hanif Bali.

Han kallar andra för sinnesslöa, idiot, butthurt och en mängd andra personliga och låga påhopp. Det är inte ett nytt beteende utan något som pågått under flera års tid. Redan 2011 uppmärksammade Expressens ledarsida Hanif Balis twittrande. Det är en obehaglig ton han sätter – och med över 20 000 följare eskalerar det fort.

Den svans som följer honom i sociala medier attackerar dessutom alla kritiker och meningsmotståndare som Hanif Bali pekar ut. Bland toppolitiker utanför Sverigedemokraterna finns det antagligen ingen annan vars påhopp genererar så många hot och attacker från följarna. Flera jag talat med säger att de inte vågar protestera mot hans agerande, av rädsla för att det ska bli värre och att de ska trakasseras av hans följare, något de sett att andra blivit utsatta för.

Jag hörde av mig till Moderaterna och frågade vilken policy de har för sociala medier. De skickar över ett dokument som bland annat innehåller detta stycke:

”Som förtroendevald är man representant för Moderaterna i alla sammanhang och måste agera därefter i såväl ord som handling.”

Det här är inte ett problem som handlar om Hanif Bali specifikt, utan handlar om vilken samhällsdebatt vi vill ha. I sociala medier byggs arméer som effektivt blir ett skydd mot kritik och ett vapen mot meningsmotståndare. Med trakasserier, uthängningar och hot försämras det demokratiska samtalet, steg för steg.

Hittills har det varit ett fenomen som varit i princip isolerat till Sverigedemokraterna eller tyckare på ytterkanten, men nu riskerar det en rejäl normalisering när Sveriges toppolitiker, som Bali, agerar på det sättet.

Jag är orolig för vad det här kan leda till. Kommer journalister tveka inför att ställa kritiska frågor till politiker som beter sig såhär? Kommer den hatiska tonen att spilla ut från sociala medier och in i samhällsdebatten i övrigt?

Det kan vara svårt att se konsekvenserna av ens eget agerande i sociala medier ibland. Många skriver i stundens hetta saker de inte borde, något jag själv gjort mig skyldig till många gånger. De som har enorma mängder följare, stort inflytande och reell makt behöver hålla sig själva mot en högre standard. Är man till exempel riksdags- och partistyrelseledamot för Sveriges näst största parti, med tiotusentals personer som följer det man skriver, så borde man vara mer mån om hur man uttrycker sig.

Det är ett ansvar som kommer med den roll man accepterat som folkvald.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se