Stäng
blog-header
mars 1, 2017
Kawa Zolfagary, bloggare

Han tillbringade ett år i någon annans filterbubbla

För snart ett år sedan bestämde jag mig för att sluta använda Twitter. Jag såg hur allt fler högerextrema tog plats och hur de andra rösterna försvann. Efter år av hot och trakasserier utan att Twitter agerat fick jag nog och gav bort mitt konto. Det är bland det bästa jag har gjort när det gäller mina internetvanor.

Något av det absolut värsta jag kan föreställa mig är att aktivt söka upp högerextrema. Vilket är precis vad twittraren Mats Henricson har gjort.

Under ett års tid har han twittrat till och med personer som befinner sig djupt inne i den högerextrema sfären, som tillbringar dagarna med att skriva rasistiskt och sexistiskt. De som inte gör annat än att smutskasta och hoppa på meningsmotståndare. Möjligen den sämsta fritidssysselsättningen jag hört talas om, och då existerar ändå frolf (frisbee golf).

Hans analys av det gångna året i en extrem nätbubbla är intressant av många skäl. Dels är det fascinerande att se hur någon som tillhör de förmodat ”sverigevänliga” blir behandlad av den högerextrema sfären, man kan minst sagt konstatera att bemötandet för oss två skiljer sig åt. Vilket kanske också är det viktigaste, att det gör en enorm skillnad när just den personen som antas hålla med om den människofientliga åsikten är den som protesterar mot den.

Medan jag läste igenom Mats Henricsons text kom jag på mig själv med att stanna upp för att kritisera hans slutsatser och argumentation. Jag tänkte att hans fokus på vilken nytta vi gör, vilken ekonomisk vinning man kan ha av oss, är skadlig och knappast det som ska behövas för att jag ska tillåtas leva i trygghet. Kort sagt hittade jag mycket att störa mig på.

Sen tog jag ett kliv bakåt och blev enormt frustrerad av mitt eget beteende.

Här har vi en man som lagt ett år på att söka upp och protestera mot rasister och kvinnohatare, och där sitter jag och är kinkig för att han inte till 100 procent har samma analys och lösningar som jag har. Det är så lätt att vi hamnar där och ser så på de som i grund och botten delar våra värderingar, och det är ett oerhört slöseri med energi.

I stället bestämde jag mig för att fokusera på effekterna av att någon som Mats Henricson är ute och syns i dessa frågor. Det stör inte bara extremisternas dagordning, det skänker också hopp till de som liksom jag är deras främsta måltavlor.

Jag hoppas verkligen att fler tar efter och vågar spendera tid med att föra in lite vett i hatets tillhåll.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se