Stäng
blog-header
mars 14, 2018
Kawa Zolfagary, bloggare
Alfred Skogberg. Foto: TV4

Halverat bidrag för Suicide Zero

Suicide Zero är en ideell organisation som arbetar för att minska antalet självmord i Sverige. Det är ett oerhört viktigt uppdrag som nu tyvärr drabbats av ett stort bakslag. Verksamhetsstödet som är nödvändigt för mycket av Suicide Zeros arbete har halverats. Alfred Skogberg, generalsekreterare på Suicide Zero, intervjuas i TV4:

”Självmord är den yttersta konsekvensen av psykisk ohälsa, och förtjänar en egen budget, en egen satsning och en egen uppmärksamhet.”

Bakom suicid ligger ofta psykisk ohälsa. På bara tio år har den psykiska ohälsan bland barn ökat med 100 procent, bland unga vuxna är det närmare 70 procent under samma tidsperiod. Hos unga pojkar med depression och ångestsyndrom är självmord 25 gånger vanligare än hos dem som inte fått någon diagnos. Behovet av verksamheter som aktivt arbetar för att minska risken för självmord och verka för bättre psykisk hälsa är alltså enormt.

En av de saker som Suicide Zero arbetar med som jag tror är en avgörande faktor är att de vill minska stigmatiseringen av psykisk ohälsa. Att våga prata om hur man mår och än viktigare; att våga söka hjälp, kan vara skillnaden mellan liv och död. Personliga berättelser och öppenhet från offentliga personer kan förändra detta, men än större effekt får det nog om vi arbetar strukturellt och organisatoriskt med detta. Bättre och mer utbildning i skolan, mer kunskap i samhället i övrigt.

Suicide Zero gör ett livsviktigt arbete, bokstavligt. Det är något som borde få dubbelt stöd, inte halverat.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se