Stäng
blog-header
november 1, 2016
Kawa Zolfagary, bloggare
Här bor alla dina tweets. Prime location. Foto: Jeff Chiu/AP/TT

Går Twitter samma framtid till mötes som Vine?

Vine, en sociala medier-plattform för sex sekunder (!) långa videoklipp ska läggas ner.

Ägarna anser inte längre att plattformen har någon framtid. Den slutade växa och när konkurrenterna Instagram och Facebook satsade mer på video fick Vine ge sig. Men det fanns också ett annat skäl till att plattformen fick läggas ner, och det var att de som skapade allt populärt innehåll fick nog och lämnade Vine.

Frågan är om inte samma sak väntar ägarna av deras största plattform, Twitter.

Förra hösten träffade ett tjugotal av Vines största innehållsskapare företagets ledning för att försöka rädda plattformen. De såg hur interaktionerna minskade, hur intresset för plattformen föll och framför allt hur hot och trakasserier blev allt vanligare. Det fanns i princip ingen moderering och få eller inga verktyg för en användare att ta hjälp av. Vineskaparna kom med en rad konkreta förslag på hur företaget skulle kunna ta hand om användarna bättre, komma åt trakasserierna och säkra innehållsproduktionen. Vine lyssnade inte – och till slut var nedläggningen ett faktum.

En del av problematiken känns igen från Twitter som helhet. Särskilt hur plattformen hanterar, eller snarare inte hanterar, just trakasserier och hot. Twitters ovilja att ta itu med de som hotar och trakasserar har redan kostat ägarna en stor summa pengar. Flera eventuella köpare har dragit tillbaka sina bud efter att plattformens handfallenhet inför trakasserier blivit offentliga. Det senaste året har ett stort antal personer i offentligheten lämnat Twitter på grund av hot och trakasserier. Det rör sig om allt ifrån spelskapare, serietidningstecknare, manusförfattare och skådespelare till politiker och tyckare. En sak de har gemensamt är att väldigt många av dem är kvinnor, ofta HBTQ-personer och en hel del som inte är vita. Men främst så bidrog de till att hålla plattformen intressant.

För Twitter, precis som Vine, Facebook och Instagram, är ingenting utan sina användare.

Det är lätt att glömma den beroendepositionen. Vi får lätt för oss att det är vi som är beroende av sociala medier när det egentligen är tvärtom. Utan innehållsproduktionen som användarna står för skulle vi inte gå in på kanalerna över huvud taget. Och gör vi inte det så kan de inte kränga annonser och liknande. Så vi har råd att ställa krav, precis som Vines stjärnor gjorde. Bättre villkor för användarna och bättre verktyg för att möta trakasserier är ett måste. Det som sänkte Vine kan sänka Twitter i morgon.

Men var inte ledsen. När jag växte upp var IRC ett av våra största sociala medier, även om det begreppet inte användes då. Listan över plattformar som varit enorma och som försvunnit bara för att ersättas av något bättre kan göras hur lång som helst. ICQ, MSN Messenger, Lunarstorm, Helgon, MyspacePlayahead, alla sociala medier som vi ett tag inte kunde tänka oss vara utan. Visst, ingen av dem var lika integrerade i samhällslivet och det offentliga som Twitter och Facebook är. Det gjordes inga nyheter på vad kändisar skrev på sin Lunarstorm, inga livesända feeds från ICQ under fotbollsmatcher. Det gör dem svårare att förändra, förbättra och eventuellt ersätta. Men det är inte omöjligt.

Om plattformarna vi använder inte behandlar oss bra, då finns det ingen vits att vara kvar. För det är de som behöver oss, inte tvärtom.

Vi hittar alltid en ny kanal.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se