Stäng
blog-header
oktober 5, 2015
Kawa Zolfagary, bloggare
SDU, eller gamla SDU, eller vänta svårt att hänga med. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Fortfarande ett parti som alla andra?

En ny dag och ännu en skandal hos Sverigedemokraterna.

Nu handlar det, igen, om deras IT-ansvarige. Edward Plainview har skickat mail med ett mycket grovt rasistiskt innehåll till höga chefer inom SD. Något de höga cheferna inte reagerade på. I stället har Sverigedemokraternas partisekreterare uttryckt att man har fortsatt förtroende för Plainview, fastän han också var inblandad i övervakningen av SD-politikers mailkonton.

Sverigedemokraterna är ett parti som föddes ur nynazismen och som långt in på 90-talet fortfarande heilade. Det är ett parti som lärt sig dölja sina intentioner bättre, men i grund och botten är det fortfarande ett rasistiskt parti som enbart tar avstånd när det gynnar deras strävan efter makt. Deras ”nolltolerans mot rasism” är inget annat än en fasad som i bästa fall kickar enskilda lokalpolitiker ute i landet och som i värsta fall är ett maktverktyg för SD-ledningen att göra sig av med alla som ifrågasätter dem. Det tydligaste exemplet är hur SD-toppen Kent Ekeroth som är avgörande för driften av Avpixlat sitter tryggt medan okända lokalpolitiker som kommenterat på hans hatsida får gå.

Det är inte ett parti som de andra. Det är ett parti som är djupt odemokratiskt, där man sparkade ut hela sitt ungdomsförbund när de inte röstade som moderpartiet ville. Och där man i nya ungdomsförbundet avskaffat interndemokratin helt och hållet. Vad som sker inom SD är en bild av hur de vill styra landet, men tur nog saknar makt att göra.

Nu när vissa delar av näringslivet öppnat för samarbete med Sverigdemokraterna gör man gott att minnas vad det är för parti de verkar ihop med. De kanske får igenom någon skattesänkning, kanske lyckas de fortsätta rovdriften på välfärden, men i slutändan är det hela vår demokrati som sätts på spel.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se