Stäng
blog-header
augusti 24, 2018
Kawa Zolfagary, bloggare
Foto: Wilfredo Lee/AP/TT

Forskning kopplar Facebook till attacker på flyktingar

Har man spenderat minsta lilla tid på Facebook så har man med största sannolikhet stött på det massiva hatet mot flyktingar och invandrare som finns där.

Ibland organiserat i grupper, ibland från megafoner på stora sidor som tillhör extremhögern. Därifrån tas det vidare av privatpersoner, späs på och i värsta fall – ageras på.

Forskare vid Warwicks universitet har granskat alla attacker på flyktingar i Tyskland de senaste två åren, hela 3 335 stycken, och deras resultat visar på något väldigt oroväckande.

Oavsett om de tittade på en liten by eller storstad, oavsett om det var ett område där vänstern eller högern var mest populär, oavsett ekonomisk situation och så vidare, visade det sig att i städer där Facebook-användandet var högre än genomsnittet så var det också vanligare med attacker på flyktingar.

Här är det mest skrämmande. Det räcker med så lite som en standardavvikelse över det nationella genomsnittet av Facebookanvändande per person för att attacker på flyktingar ska öka med 50 procent. Forskarna upptäckte att så mycket som var tionde attack på flyktingar kunde förklaras med den effekten. Och detta gäller specifikt för just Facebook. De kunde inte hitta samma effekt hos andra sociala medier eller internetanvändande generellt.

Faktum är att forskarna dessutom upptäckte att när Facebook inte fanns tillgängligt, på grund av att internet låg nere i områden, så sjönk attackerna på flyktingar avsevärt.

Sociala medier har tyvärr en oerhört polariserande effekt på vårt samhälle, det visar studie efter studie. Vi tenderar att reagera mer känslomässigt, inte tänka oss för innan vi sprider vidare hatiska budskap och vi delar upp oss allt starkare i ett ”vi och dem”. Det är långt ifrån en spegling av det som händer utanför sociala medier.

Besök valfritt möte hos det politiska parti du håller minst med om och det kommer inte alls låta som det gör på nätet från deras sympatisörer. Detta stämmer kanske mest för just Sverigedemokraterna, vars sympatisörer är kända för sin rasism och aggressivitet. När vi möter människor fysiskt, i kött och blod, så är det inte lika lätt för dem att kalla människor för parasiter som man ska möta med maskingevär på Öresundsbron. På Facebook är det dock en annan fråga.

Forskarnas förklaringar till hur Facebook eldar på våldet mot flyktingar handlar om allt ifrån hur algoritmerna på Facebook väljer ut vad som visas till att sociala medier avskärmar oss från att betrakta andra som människor. En viktig förklaring är dock just att det ger en felaktig bild av hur verkligheten ser ut. Om ditt flöde domineras av rasism, hat mot flyktingar och konspirationer om att muslimer håller på att ta över landet, ja då kommer du börja vänja dig vid det och eventuellt tro att det är den acceptabla hållningen bland dina medmänniskor. Oavsett hur verkligheten ser ut.

Det kan också vara så att för vissa börjar rasismen som ett skämtsamt sätt att provocera, men går snabbt över till att bli riktiga åsikter som slutar i våld. Det ”oskyldiga skämtandet” är inte alltid så oskuldsfullt.

Tyvärr finns det inget förslag i forskningen på hur vi kan motarbeta denna effekt. Men det är en bra grundplåt att stå på när vi utarbetar strategier framåt.

En läxa som jag tar med mig är denna, om ett massivt tryck i sociala medier kan driva folk till att begå våldsdåd mot flyktingar så kan ett tryck åt andra hållet också få människor att visa mer förståelse och medmänsklighet. Kampen om det samhälle vi vill ha måste uppenbarligen utkämpas också i sociala medier.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se