Stäng
blog-header
september 1, 2017
Kawa Zolfagary, bloggare
Flaggan böjer sig för tweetsen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Flaggmarodör beskrev dåd på Facebook – Polis la ändå ner utredningen

Ingen kan ha missat den krökta flaggstången på Sergels torg som i detta nu får tårar att rinna ner knökkonservativa kinder överallt i landet. Det finns en hel del att packa upp i den här situationen. Till exempel hur fort det gick för dessa nationalvurmande ”inte rasist men”-gubbar att växla från att vilja sätta en Mohammed som rondellhund-avbildning överallt i yttrandefrihetens namn till att vilja förbjuda en whiskeyledsen stång för att den sårar deras sköra identitet. Allra bäst tycker jag om de som kallar konstverket för osvenskt. Hörni, vi bor i landet som producerat allt från Carl Johan De Geers ”Skända flaggan” till Anna Odells  ”Okänd, kvinna 2009-349701” och Elisabeth Ohlson WallinsEcce Homo”. Om det är något Sverige är bra på så är det provocerande konst.

Men det här handlar inte om konstverkets vara eller icke-vara, åtminstone inte ur ett konstkritiskt perspektiv. Det här handlar om hur en man försökte sabotera verket, blev tagen av polisen på bar gärning, och ändå fick utredningen nedlagd.

Stockholm Direkt rapporterar att mannen som försökte sabotera flaggstången dokumenterat hela tankeförloppet, förberedandet av brottet och till och med att han fått lämna häktet efteråt på Facebook. Trots att allt detta finns öppet på mannens Facebooksida har polisen ändå valt att lägga ner utredningen. Jag tänker inte spekulera i varför polisen valt att göra så, istället nöjer jag mig med att säga att det skickar en signal om att vad vi gör på sociala medier, oavsett om det är hot, trakasserier eller konstsabotage, fortfarande inte får några konsekvenser. Förhoppningsvis ändrar sig polisen och tar upp utredningen igen, de har trots allt fått bevismaterialet serverat på ett bord med en Facebookblå duk på.

Bonus är att flaggmarodören gjort allt detta för att han ”vänder sig emot konstverket och anser att det skändar svenska idrottare och svenska skolavslutningar”. Jag tror att såväl svenska idrottare (???) som svenska skolavslutningar klarar sig bra utan hans omtanke.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se