Stäng
blog-header
juli 3, 2016
Kawa Zolfagary, bloggare
Almedalens DJ-Battle, även känt som Helvetet på Jorden. Foto: Henrik Montgomery / TT /

Fem saker du måste göra i Almedalen

Nu är första veckan i juli här, om man lyssnar riktigt noga kan man höra tusen och åter tusen flaskor rosévin öppnas.

Det markerar starten på det årliga långdistansminglet i Almedalen. För många en stressig tid där möten, seminarier och föreläsningar måste gå fläckfritt för att stora investeringar ska ge avkastning. För andra är det bara en ursäkt att vara full på arbetstid. Oavsett varför du är där så finns det några saker du inte får missa.

Här är min lista över fem saker du måste göra när du besöker Almedalen.

1. Ta en selfie med en politiker du ogillar
Tål du inte Carl Bildt? Får du ont i huvudet av att se Stefan Löfven? Vet du inte vem Ebba Busch Thor är men du vet att Kristdemokraterna är ett ruttet parti? Nu har du chansen att få ta en grym bild med precis alla dem. Traska bara runt mellan de lyxigaste hotellen och de dyraste restaurangerna så stöter du förr eller senare på dem. Be om att få ta en bild ihop, sen lägger du upp den på nätet med rubriken ”Haha kolla lol” och håva in likes. Rena instagramguldet!

2. Gå på mingel
Är det något Almedalen är känt för så är det mingel. Hundra främlingar stänger in sig i någon gammal borgruin där det stinker svett och alkohol, precis som ett avsnitt av ”Game of Thrones”. För att komma in måste du oftast anmäla dig på ett facebookevent, sen maila till en ansvarig på plats, hälla ut en halv deciliter blod över Visbymuren och visa legitimation vid dörren. Eller bara vara känd på något sätt, det funkar också.

3. Lyssna på Bra och Viktiga samtal
Många ser Almedalen som chansen att samla ihop experter som genom diskussion ska föra Sveriges utveckling framåt. Alla som någonsin besökt ett samtal i Almedalen vet att det snarare är fem män som tävlar i vem som kan slå världsrekord i att lyssna minst på varandra.

Favoriten är ändå företagen som på något extremt krystat sätt kopplat ihop sin produkt med en aktuell händelse eller politisk fråga som ursäkt att få göra reklam direkt till Sveriges politiska elit. Där publiken består av anställda och närmast drabbade. Deras ångestfyllda ansikten och tomma blickar vittnar om att de för länge sedan checkat ut och mentalt redan påbörjat semestern.

4. Politisk DJ-Battle
Några av Sveriges främsta politiker möter varandra i en unik DJ-battle, den som får igång dansgolvet bäst vinner.

Undvik det här till varje pris.

5. Knyt kontakter
Det absolut främsta skälet till att folk vallfärdar till Almedalen är för att knyta kontakter.

Här kan du få ihop näringslivets och politikens elit i samma rum. Så länge som det finns fri sprit och gratis pizza. Se till att vara i det rummet, även om du måste ljuga för ungmoderaten som vaktar dörren och säga att du egentligen är en expert på viral marknadsföring i sociala medier, eller Politismskribent.

Två likvärdigt deprimerande ”yrken”. Men bli inte alltför besviken när du står bredvid din favoritkomiker från ”Parlamentet” med ett glas vin i vardera hand och upptäcker att hen inte har så mycket spännande att säga utan mest är där för att casha in enkla pengar på att delta i 15 minuter långa ”paneldiskussioner”. Se också till att inte fastna för länge med geniet som vill göra en app som fungerar som Tinder fast för politiskt aktiva. Säg bara att den appen redan finns och heter SSU:s medlemsregister.

Hoppas ni har nytta av de här tipsen när ni besöker Sveriges största politiska kollo. Och glöm inte, det som händer i Almedalen stannar i Almedalen.

Tills Expressens journalister twittrar om det.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se