Stäng
blog-header
april 13, 2016
Kawa Zolfagary, bloggare
Spelvärlden blir mer progressiv. Foto: Michael Penn

Ett socialt experiment i ett datorspel har gjort manliga spelare rasande

Spelet Rust går ut på att överleva i vildmarken i en lågteknologisk värld där andra spelare lika gärna kan hjälpa som mörda dig.

Det är den utmaningen som gör spelet spännande, du vet aldrig om en annan människa går att lita på eller om den bara är ute efter att stjäla det du behöver för att överleva. Skaparna av spelet leker mycket med den dynamiken och passar på att utföra ett socialt experiment.

Alla som köper spelet får en karaktär som är kopplad till sitt konto. Det går inte att ändra dragen eller egenskaperna hos den karaktären. Tidigare har hudfärg varit något som slumpmässigt tilldelats spelarna. Med den senaste uppdateringen så har man också gjort så att spelarna slumpmässigt tilldelas en penis eller en vagina. Något som fått många av spelarbasens män att bli fullkomligt rasande och hota med att sluta spela.

Som tur är så verkar det inte haft stora konsekvenser på spelet i stort, det befolkas fortfarande av tiotusentals spelare och skaparna av spelet står fast vid sitt beslut. Faktum är att de effektivt argumenterat för det. När manliga spelare protesterat mot att de ”inte får välja kön” har spelskaparna sagt att man aldrig fått göra det. Alla, oavsett kön, har tidigare fått spela som penisbärare. Konstigt nog har det inte varit ett problem som de manliga spelarna uppmärksammat eller protesterat mot. Det var bara när karaktärer med vaginor blev introducerade som problemen verkade uppstå.

Spelets skapare beskriver det själv såhär:

”We understand this is a sore subject for a lot of people. We understand that you may now be a gender that you don’t identify with in real-life. We understand this causes you distress and makes you not want to play the game anymore. Technically nothing has changed, since half the population was already living with those feelings.”

Rust är inte ensamma om att hantera frågan så bra, tidigare har Minecrafts skapare Notch uttalat sig om vilken roll kön spelar i Minecraft. Han beskrev det såhär:

”The human model is intended to represent a Human Being. Not a male Human Being or a female Human Being, but simply a Human Being. The blocky shape gives it a bit of a traditional masculine look, but adding a separate female mesh would just make it worse by having one specific model for female Human Beings and male ones. That would force players to make a decisions about gender in a game where gender doesn’t even exist.”

Spel har varit den hobby som tagit upp enskilt mest av min fritid så långt tillbaka jag kan minnas, så jag är väldigt glad att kulturen kring spel börjar bli mer progressiv. Förhoppningsvis lär sig andra spelskapare av detta och vågar lyfta frågor som kanske inte hela spelarbasen accepterar direkt.

Lite mod krävs för den som vill röra sig framåt.

Vill man träffa andra som arbetar för en mer inkluderande spelkultur så finns det många goda svenska exempel. Ett av dem är Respect All, Compete som bland annat ordnar E-sportläger för personer som känner att de står utanför de normer som finns i spelvärlden.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se