Stäng
blog-header
december 21, 2016
Kawa Zolfagary, bloggare
Peshmerga hör till dem som skickligast bekämpar IS. Foto: Marko Drobnjakovic/AP

Enbart fina ord är ingen lösning på terror

Två dagar efter det största terrordådet i Norden sedan andra världskriget håller Jens Stoltenberg, dåvarande statsminister i Norge, ett tal i Oslos domkyrka. Han uppmanar oss att möta terrorismen med mer demokrati, större öppenhet och mer humanitet. Han lägger också till att vi aldrig får vara naiva.

Jag minns hans tal, hur viktigt det var att han inte svarade med att hetsa upp stämningen utan manade till enighet. Nu, många år senare, förstår jag att vi tyvärr la för mycket vikt på goda värderingarna och för lite tyngd på att inte vara naiva.

Terrorism, oavsett om den är religiös eller politisk, kommer aldrig stoppas enbart med fina ord och kärlek. Våra uppmaningar måste kopplas till handling, en plan som går ut på mer än att stå med öppna armar och hoppas på att dolken missar våra viktigaste organ.

Långsiktigt hjälper ett öppet och demokratiskt samhälle mot radikalisering av de som bor inom dess gränser och vår strävan efter större jämlikhet är ett viktigt verktyg mot terror här. Men det stoppar inte de som redan gått över, de som redan bestämt sig.

När Sverige tar plats i FN:s säkerhetsråd finns chansen för vårt lilla land att göra stor skillnad. Åtminstone skulle det vara så i en bättre värld, där FN inte var förlamat av medlemsnationernas radikalt annorlunda viljor och agendor. Det är ett helt annat problem som kommer ta sin tid att lösa.

Vår hållning till kriget mot terrorn kan också ses som ett hycklande, att vi ser oss som för fina för våldet. Vi har inga problem med att hylla de kurdiska peshmerga som med våld tvingar tillbaka IS-sekten. Men mer än så vill vi inte beblanda oss med det nödvändiga våldet. Är vi kanske för fina? Eller är det att andras kroppar hellre får betala priset för vår trygghet?

Är då lösningen att vi sätter en AK-5 i händerna på varje ung svensk och några JAS 39 Gripen över deras huvuden? Jag tror inte det, men vi kan samtidigt inte längre bara stå vid sidan av och mumla fina värderingar som om de vore en skyddande trollformel.

Jag bara vet att vi måste ge folk ett svar på hur vi gör deras värld till en tryggare plats och inte bara uppmana dem till att fortsätta som om ingenting har hänt.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se