Stäng
blog-header
februari 1, 2016
Kawa Zolfagary, bloggare
Foto: Erik Nylander / TT

En högerglidning som uppskattas

Extremhögern är väldigt duktig på att utnyttja sociala medier till sin fördel.

På många sätt är de mer effektiva och samordnade än alla andra rörelser som är aktiva i Sverige i dag. Kanske beror det på att de samlas kring en fråga som de känner väldigt mycket kring, kanske är det för att sociala medier är den enda kanalen där de vågar driva den frågan. Oavsett så dominerar extremhögern när det gäller aktivitet i sociala medier. Något som jag tror har påverkat den politiska glidningen hos personer utanför den högerextrema sfären.

Tänk dig att du är skribent på en tidning som knappt får utrymme på nätet. Dina artiklar delas inte särskilt mycket och läsarsiffrorna ser rätt trista ut de med. En vacker dag skriver du något som råkar bekräfta världsbilden hos den stora hop internetanvändare som spenderar en ansenlig tid på att hata allt vad invandrare och invandring heter. Din text länkas och omnämns uppskattande på de största rasistiska hatsidorna i Sverige. Plötsligt har du tusentals fler delningar och läsare än du någonsin haft. Din inbox fullkomligen exploderar av människor som tycker du är världens bästa, som säger att du är en hjälte som vågar skriva om det här ämnet.

Skulle du inte känna någonstans att du borde röra dig mot det hållet uppskattningen kommer ifrån?

Det skulle kunna vara en förklaring till den enorma glidning och resa in i brunt territorium som många skribenter och ledarsidor gjort de senaste åren. Varje litet utspel som bekräftar extremhögerns världsbild möts av enorma mängder ”gillanden” och delningar. Om någon säger emot dig så har du nu en egen armé av försvarare som ser till att varenda meningsmotståndare effektivt tystas. För det är vad som sker, den du pekar ut som kritisk, personer med åsikter du inte uppskattar, blir snart utsatt för trakasserier och hot. Du har såklart inget ansvar för det här, det är inte som att du säger åt folk att hota eller trakassera de du hänger ut. Men du gör inte heller något för att hindra att det sker.

Gränser förskjuts och saker som aldrig hade varit acceptabla för bara något år sen är fritt fram att ösa ur sig i dag. Att det sker är inte en naturlag utan beror på medveten och effektiv lobbying från extremhögern. De har lyckats påverka samhällsdebatten och flytta den till en plats som gynnar dem, dels genom att vinna över makthavare och tyckare på sin sida.

Men jag kanske har fel, det kan vara så att de personer som nu bekräftar och delar extremhögerns världsbild faktiskt tyckt så hela tiden – eller att de själva medvetet flyttat sig dit för att de tycker argumenten för vitas överlägsenhet är så övertygande.

Oavsett så är den glidning som skett och som fortfarande sker väldigt obehaglig, men samtidigt glädjande för vissa.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se