Stäng
blog-header
december 11, 2015
Kawa Zolfagary, bloggare
Små ljus i mörkret skänker stor glädje. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

En fackla i mörkret

Varför ska man demonstrera? Är det inte bara redan övertygade som går på demonstrationerna ändå? Vanliga frågor man får när man arrangerar eller bjuder in till en demonstration. Många viftar nog bort de frågorna men jag tycker de förtjänar svar.

Under lördagen kommer det gå ett fackeltåg mot rasism i Stockholm, det är en återkommande demonstration varje år. Det är nästan lite ironiskt att det arrangeras ett fackeltåg mot rasism i en tid då vissa tar till facklor mot flyktingförläggningar.

Jag går inte i det tåget för att jag tror att vi blir mindre rasistiska av att gå en promenad tillsammans. Jag deltar inte för att jag tror att om bara tillräckligt många dyker upp så förändras samhället och allt blir guld och gröna skogar.

Men jag är fast övertygad om att manifestationer som dessa spelar roll.

Det spelar roll för dem som gått hela den här jävla hösten och känt att det kompakta mörkret håller på att kväva dem. När vi går där tillsammans, med facklor i händerna omgivna av andra som ropar i protest mot rasismen, så skänker det oss energi att orka driva politiska förslag för ett öppnare och varmare Sverige. Det gör att vi orkar fortsätta hjälpa till i vardagen, vara volontärer i flyktingmottagandet och stötta utsatta människor.

Det spelar roll för den som känner sig ensam i ett samhälle som ofta känns hopplöst förlorat.

Världen förändras inte av att du går i ett demonstrationståg, men det kan skänka dig och andra ork att förändra världen. De små steg vi tar tillsammans ger till slut stora konsekvenser. Därför hoppas jag att du gör mig sällskap i fackeltåget mot rasism. För mig spelar det roll.

Fackeltåg mot rasism
Var? Slussen, Stockholm
När: Lördag 12:e december, 15:00

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se