Stäng
blog-header
juli 11, 2017
Kawa Zolfagary, bloggare
Minnesplatsen i Srebrenica. Foto: Foto: Privat

Det kan alltid komma ett nytt Srebrenica

Över 8 000 människor mördades i folkmordet i Srebrenica.

Det är svårt att ta till sig, från folkmordets omfattning till årtalet då det skedde. Den 11 juli 1995 påbörjade bosnienserbiska styrkor under general Ratko Mladić utrotningen i Srebrenica av människorna de utmålat som oönskade, parasiter och folkfiender efter samma modell som under Förintelsen.

Samma år: Annika Sörenstam vinner US Women’s Open i golf, Ingvar Carlsson (S) är statsminister och ”Waterfalls” med TLC spelas hela sommaren. Under året skakas Sverige av ett antal högerextrema mord och våldsdåd. John Hron, Peter Karlsson, Gerard Gbeyo. Namn som sätts till en ständigt växande lista. Vit makt-rörelsen fortsätter rekrytera och etablerar sig på allt fler ställen i landet. Steg på en väg där ett Srebrenica är slutstationen.

Männen och pojkarna separerades från sina familjer av de bosnienserbiska styrkorna. Pojkar från tolv år och uppåt. I skogen, i skolor, i gamla varuhus. I närheten av FN-trupper som misslyckats med att ge det beskydd de utlovat. Nu skulle det kristna Europa befrias från muslimerna. Över 8 000 människor. Tiotusentals och åter tiotusentals familjer som för evigt bär på ärr. Som om en hand från himlen dragit en dolk över de gröna bergen och blå floderna.

Det har gått 22 år sen folkmordet i Srebrenica och runtom i Europa hörs återigen liknande toner som de som låg till grund för massakern. Glöm aldrig, och tro inte för en sekund att det aldrig kan hända igen, eller aldrig här.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se