Stäng
blog-header
december 18, 2015
Kawa Zolfagary, bloggare
Vissa har ingen att fira jul med. Andra tvingas fira med personer de inte vill. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Det här kan rädda liv under julen

För många kan högtider som jul och nyår vara något helt annat än mysig stämning, glögg och pepparkakor.

Vissa ser julen som något de tvingas spendera med förövare, personer som misshandlar eller begår övergrepp mot dem. Andra känner ensamhet när omgivningen förutsätter att vi firar jul tillsammans.

För många är det svårt att se en väg ut eller ett sätt att få hjälp. Men hjälpen finns.

Här nedan finns en lista på olika stödlinjer och kanaler där du kan få stöd och hjälp om du är i en utsatt situation. Många av jourernas nummer syns inte på telefonräkningen och om du är orolig för att det ska synas på din dator att du varit inne på vissa hemsidor så finns det en guide för hur du döljer dina spår.

Mind Självmordslinjen håller öppet under hela jul och nyår. De hjälper dig som går i tankar på att ta ditt liv. Du kan ringa, maila eller chatta med dem anonymt, dygnet runt.

Kvinnofridslinjen är en stödtelefon för dig som har utsatts för hot, våld eller sexuella övergrepp. De har öppet dygnet runt, året om. Även under jul och nyår. Du når dem på telefonnummer 020-505050.

Föreningen Storasyster håller chatten öppen julafton 20-22 och nyårsafton 14-16, övriga dagar gäller deras vanliga tider. De kan ge stöd till dig som utsatts för övergrepp och behöver någon att prata med.

QJouren är en kvinnojour för den som är eller har varit utsatt för våld i en nära relation och har erfarenhet av missbruk och/eller prostitution. De håller öppet dygnet runt, alla dagar. Du når dem på telefonnummer 08–644 20 32 eller gratisnummer 0200-22 90 90.

Unizons tjejjourer eller ungdomsjourer går att chatta med alla dagar under hela jullovet, 3 av 4 jourer är öppna som vanligt, flera har extraöppet på julafton och nyårsafton och dom flesta väntar ett högre tryck under helgerna. Även Unizons kvinnojourer har öppet som vanligt och finns över hela landet.

Rsci, Riksföreningen stödcentrum mot incest och andra sexuella övergrepp i barndomen, har en stödlinje för vuxna kvinnor som utsatts för dessa brott. De har öppet på jul- och nyårsafton. Du når dem bland annat på telefonnummer: 08-696 00 95.

BRIS, Barnens Rätt I Samhället, är till för dig som är under 18 år och behöver någon att prata med. Det går att chatta, maila eller ringa till BRIS.  Fredag den 18:e stänger de chatt och telefon 19:00. Övriga dagar under jul och nyår har de öppet som vanligt. Du når BRIS bland annat på telefonnummer 116 111.

Det finns fler stödlinjer och jourer som kan hjälpa, dessa är bara några enstaka tips. Hjälp mig fylla på listan genom att kommentera på artikeln via Facebook eller direkt här på Politism.

Att ha någon att tala med när det är som mörkast kan rädda liv.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se