Stäng
blog-header
oktober 17, 2016
Kawa Zolfagary, bloggare
Bild från en av stadsmissionens mötesplatser för hemlösa ungdomar. Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT

Det finns fler fattiga i Sverige – oavsett hur du räknar

När fattigdom diskuteras hamnar fokus inte på hur vi bäst hjälper utsatta människor i Sverige utan snarare på hur vi kommit fram till att de är fattiga till att börja med.

Länge har det funnits en debatt om det är absolut fattigdom (du har helt enkelt inga stålar) eller relativ fattigdom (du har stålar, men skitlite jämfört med alla andra i samhället) som ska räknas. Eller båda.

Oavsett vilket sätt att räkna du tycker är bäst så kan vi nu kallt konstatera att det helt enkelt finns fler fattiga i Sverige.

Sveriges stadsmissioner har tillsammans med forskare vid Ersta Sköndal Högskola kartlagt hur fattigdom och utsatthet har utvecklats i Sverige. Resultatet är deprimerande läsning som tyvärr visar att vi inte bara behöver oroa oss för att andelen relativt fattiga halkar efter utan nu också de absolut fattiga. Än mer oroväckande är att det offentliga skyddsnätet i större grad verkar dra sig tillbaka från sitt ansvar.

Socialtjänsten hänvisar utsatta människor till stadsmissionerna för att få hjälp med det som staten ska täcka. Det är en reträtt som inte bara lämnar samhällets svagaste i sticket utan också urholkar skattemoral och välfärd.

Det här handlar om ensamstående mammor som inte har råd med mat åt sig själva och sina barn. Det här är pensionärer som arbetat hela livet för att ändå leva i fattigdom. Det här är EU-migranter, papperslösa, missbrukare och de som lider av mental ohälsa. Samhällets mest utsatta människor, oavsett vilken grupp just din politiska falang bryr sig om.

För en gångs skull kan vi kanske lägga fokus där det bör hemma, på de som behöver hjälp.

Alltför länge har svensk ekonomisk politik präglats av skattesänkarpolitik och en förskjutning från välfärd till hyfsat väl. Men problemet går att komma åt, lösningen stavas fördelningspolitik. Resurserna finns, vi måste helt enkelt se till att de hamnar rätt.

Att de som tvingas svälta eller bo på gatan är i nöd kan ingen tvivla på längre.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se